99,9 százalékos biztonsággal eltávolítja a baktériumokat a vízből egy új magyar eljárás

Az ELTE kutatói olyan egyszerű és olcsó biológiai víztisztítási eljárást fejlesztettek ki, amely 99,9 %-os biztonsággal eltávolítja a baktériumokat a szennyvízből. A módszert január 16-án mutatják be egy konferencia keretében.

Az új vízkezelési technológia a biológiai úton tisztított szennyvizekben visszamaradt, potenciálisan környezeti veszélyt jelentő szerves mikroszennyezők koncentrációját csökkenti, az eljárást az ELTE Természettudományi Karon Záray Gyula professzor vezetésével fejlesztették ki – írja az Egyetem közleményében.

A konténeres víztisztító rendszert a kiskunlacházi és a siófoki szennyvíztisztító telepen tesztelték, és a vizsgált tíz gyógyszermolekula esetében 95-100 %-os eltávolítási hatásfokot értek el.

Záray Gyula professzor vezetésével fejlesztették ki az új módszert

A vízkezelési technológia egy új rendszerű fotoreaktor, amelyben egy 185 és 254 nm hullámhosszon sugárzó kisnyomású Hg-lámpa helyezkedik el. A kisebb hullámhosszúságú, egyben nagyobb energiájú fotonok lehetővé teszik a víz fotolízisét, és ezen keresztül az ózonnak a kezelendő vízben történő folyamatos előállítását.

Az oxidációs melléktermékek eltávolítását granulált aktívszén biztosítja. A szerves mikroszennyezők eltávolítását és oxidációs melléktermékek azonosítását UHPLC-Q-TOF folyadékkromatográf-tömegspektrométer rendszerrel ellenőrizték.

A mikrobiológiai vizsgálatok mindkét szennyvíztisztító telepen rendkívül pozitív eredményeket hoztak, azaz a baktériumok eltávolítása mintegy 99,9 %-os biztonsággal megtörtént, ugyanakkor ökológiai toxicitású melléktermékek nem keletkeztek. Az elkészült konténer-rendszer egyszerűen alkalmazhatóvá tehető ivóvíz előállítási célokra is.

A projekt eredményeit egy nyilvános konferencián mutatják be 2020. január 16-án.  Helyszíne: ELTE TTK Eötvös-terem, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.  Részleteket az eseményről itt találsz.

Nyitókép: Unsplash

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?