Bővül az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tevékenysége

Új kutatási területek, bővülő csapat és tevékenység, fejlődő korábbi projektek és március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közleménye szerint a magyar gazdák itthon egyedülálló, együttműködésen alapuló hálózata, az On-Farm Hálózat, amelyet nyolcadik éve fejlesztenek, tavaly kiemelkedő lehetőséget kapott. A projekt ugyanis az Agrárminisztérium (AM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által megítélt 1,1 milliárd forint összegű uniós keretből 2023 közepéig tovább bővülhet.

Az On-Farm Hálózat lényege, hogy  a kutatók közösen dolgoznak gazdálkodókkal  gyakorlati kihívásokon, kérdéseken, ezáltal pedig a hazai ökogazdaságokat a számukra fontos, alkalmazható ismeretekkel, termékpályákkal segítik.

Az ÖMKi most öt új kutatóval erősítette csapatát, akik részben a Hálózat meglévő témáihoz – talajminőség, tápanyag gazdálkodás, digitális agrárium, diverzifikáció – kapcsolódnak, de a bővülésnek köszönhetően az a kutatási tevékenység a jövőben az állattenyésztésre is kiterjed.

A Kutatóitézet tudásátadással, agroökológiai módszerek közvetítésével támogatja a magyar ökogazdákat és az áttérést tervezőket – jelzik  a közleményben. Az agrárium ökológiai pályára állításáért 2011 óta dolgoznak, 2020-tól a Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló szaktanácsadási hálózat ökológiai gazdálkodásra szakosodott központi feladatait is ellátják. Fontosnak tartják, hogy az ország minél több régiójában legyen olyan tanácsadó, aki az ökológiai gazdálkodásra való áttérés mellett döntő gazdáknak megfelelő segítséget tud nyújtani.

On-farm Hálózat – kutatók és gazdálkodók közösen dolgoznak gyakorlati kihívásokon Fotó: ÖMKi

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a sokszínű, fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért. 2012-től 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő ökogazdaságban, amelyek közül tavaly került először országos kereskedelmi forgalomba a kiválasztott máriapócsi, mátrafüredi és gyöngyösi tájfajta. Az idén két új tájfajtával – ceglédi, tolnai – bővül a kínálat, és az egyik legnagyobb diszkont áruházlánc mellett átvevőpontokon is megvásárolhatók lesznek az öko palánták.

Kitértek arra is, hogy az ÖMKi, mint az ágazati szereplőket összekötő, a közösen kidolgozott eredmények gyakorlatba történő bevezetését menedzselő „élő laboratórium” – 2015-től zajló kutatásai eredményeként – 2019-ben két sikeres egyeztetést is szervezett kutatók, gazdálkodók, molnárok és pékek bevonásával az elfeledett tájfajta ősgabonák elterjesztéséért. A szervezet 2020-ban is folytatja ezt a munkát a kedvező beltartalmi értékkel rendelkező, és a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz is alkalmazkodó alakor és tönke tájfajtákkal, és – a paradicsomokhoz hasonlóan – a tájfajta ősgabona liszt forgalomba hozatalát is tervezi.

Ugyancsak az idei események közt szerepel, hogy 2020-ban immár kilencedszer a Kutatóintézet szervezi meg a Közép-Kelet Európa szekciót a világ legnagyobb bio kiállításán és szakmai összejövetelén, a nürnbergi Biofach-on, március elején pedig ágazati konferenciát szervez Kecskeméten a hazai öko szektor szereplőinek.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?