Boyan Slat folytatja a nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolását, és újabb tervei is vannak

Idén év elején vízre helyezi a The Ocean Cleanup 002-es rendszerét Boyan Slat. A szerkezet a Nagy csendes-óceáni szemétsziget kitakarítását szolgáló gép továbbfejlesztett változata lesz. A holland mérnök folyamatosan dolgozik találmányain: ősszel a folyótakarító gép, az Interceptor is elkezdte a víztisztítást, és már egy újrahasznosító üzem is szerveződik. Boyan azt mondja, közeleg az a pillanat, amire várt.

Míg a The Ocean Cleanup 001-es rendszert béta-rendszernek kell tekinteni a technológia tesztelésére, az év elején üzembe kerülő 002-es rendszert a 001-es tanulságaira építjük – írják a The Ocean Cleanup mérnökei.

Mint ismert, a fiatal holland mérnök, Boyan Slat kamaszkora óta tervezte, hogy az óceáni szemét begyűjtéséhez épít egy szerkezetet; ez lett a The Ocean Cleanup. A gép első tesztüzeme 2018. október elején kezdődött, akkor kivontatták a San Francisco-i-öbölből a Great Pacific Garbage Patchhez (GPGB) a berendezést. Decemberben a projekt szakemberei bejelentették, hogy a hulladékbegyűjtő ugyan megfogja a műanyagot, de nem tartja meg, illetve levált belőle egy 18 méteres szakasz, így a rendszert 2019 januárjában visszaengedték a partra.

A mérnök csapata elemezte a problémát és átalakította, módosította rendszert. Boyan Slat 2019 júniusában azzal jelentkezett, hogy elkészült a továbbfejlesztett masina, az Ocean Cleanup 001 / B. Októberben a vízre bocsátott szerkezet be is gyűjtötte az első plasztikot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő, körülbelül 15 millió négyzetkilométernyi Nagy csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

A szemétszigetet létrehozó áramlatok Forrás: noaa.hu

A 600 méter hosszú, U-alakú szemétszedő a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő filterből áll. A berendezés az óceán természetes erőit használja a műanyag passzív begyűjtésére úgy, hogy a fésű formájú filter kiszűri az áramlatokkal érkező szemetet, amit aztán hajók szállítanak a partokra. Ennek a rendszernek a még tökéletesebb változata folytatja a szemétszedést idén év elején, várhatóan február végén.

“A műanyag, amit a gép összeszed elsősorban az elmúlt 60 év alatt halmozódott fel, idővel egyre kisebb darabokra bomlik. Ezek a nanorészecskék és mikrorészecskék túl kicsivé válnak a begyűjtéshez, ezért elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb megkezdjük a takarítást, és eltávolítsuk ezt a ketyegő időzített bombát” – írja a vállalat.

A cég olyan alternatív rendszerek kidolgozásán is dolgozik, amelyek a műanyagot már az előtt bevadásszák, hogy elérné az óceánt. Ezt szolgálja a folyótisztító, az ugyancsak ősszel próbaüzembe helyezett Interceptor.

System 001 – 5 év alatt a szemétsziget felét felszámolná Fotó: The Ocean cleanup

A hulladék begyűjtésénél nem áll meg Slat tevékenysége. Az a terve, hogy a műanyagot újrahasznosítják, a termékek bevételéből pedig a rendszert nagyrészt önfenntarthatóvá teszik.

“Célunk a hulladék nélküli termelés: vagyis anélkül újrahasznosítani, hogy a vízből felszedett műanyag akár csak egy másodperce is hulladéklerakókba kerülne.

“A műanyag begyűjtés és hasznosítás egy nagy utazás kezdete” – olvasható a kutató nyilatkozata a vállalat oldalán.  A mérnök arra számít, hogy ha minden jól megy, 2020 szeptemberében hozza forgalomba azt a termékcsoportot, amelyet a Nagy csendes-óceáni szemetescsomagban összegyűjtött anyagból készítenek. Többet egyelőre nem árulnak el, a részleteket, így az árakat és a mennyiséget majd ekkor teszik közzé. Annyit bejelentettek, hogy  a támogatók nagyjából 50 EUR / USD adomány révén elsőként vásárolhatják meg az ellenőrzött műanyagokból készült termékeket. Ez az adomány hozzájárul majd a többi óceáni műanyag eltávolításához.

„Közeleg az a pillanat, amire régóta vártunk. Úgy gondolom, a hulladékot felhasználhatjuk arra, hogy egy problémából lehetőséget kovácsoljunk, és az egyedi anyagot (az óceán szemetét) minőségi termékké alakítsuk. Mivel a legtöbb ember soha nem megy a Nagy csendes-óceáni szemétszigetre, ezeken a termékeken keresztül mindenkinek lehetőséget kínálunk arra, hogy részt vegyen az óceán megtisztításában”– emlékeztette Slat az The Ocean Cleanup közelgő terveire.

A szemétsziget felének felszámolását a kutató 5 éven belül ígéri. „Miután befejeztük a csendes-óceáni terjeszkedést, a takarítást kiterjesztjük a fennmaradó négy óceáni szemétfoltra is”.

Vélemény, hozzászólás?