Hol telel az erdei fülesbagoly? – Bagolymegfigyelésre hív a Madártani Egyesület

Az erdei fülesbagoly védelme érdekében ismét országos telelőhely felmérést hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az akció január 24. és 27. között tart, a szervezők a lakosság együttműködését kérik.

 

Az erdei fülesbaglyok (asio otus) sajátos viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. A legtöbb telelőhelyen általában csak néhány vagy néhány tucat egyed látható, míg Túrkevén, amely Magyarország „bagoly fővárosa”, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok száma egyes években az ezer példányt is meghaladja. Megfigyelték az ornitológusok, hogy az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag csatlakozhat néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is olvasható közleményükben.

A baglyok jelenléte mind gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos. A telelő erdei fülesbaglyok ugyanis mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. Száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva az általuk biológiai úton eltávolított, mezőgazdasági kertevő egerek és pockok száma 18-27000 (36-54000). Nem számolva a már néhány hetesen korában ivaréretté váló kisrágcsálók utódait – melyekkel ez a szám nagyságrendekkel nagyobb. Ha a baglyok (és más ragadozómadarak) nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot mi csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgek bevetésével, és akkor is csak részben tudnánk megoldani.

Az erdei fülesbagoly téli lelőhelyeit kutatják

Az MME évek óta meghirdeti a fülesbagoly telelőhely felmérést. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít. Mindez kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat adhat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről.

Tegyük hozzá: az erdei fülesbagoly az év madara lett, a szavazáson versenyben volt még a füleskuvik és az uráli bagoly. A világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Magyarország leggyakoribb bagolyfajának állománya 6 500-12 000 pár közé becsülhető, a Kárpát-medencében kedvenc telelési területük Közép-Magyarországon és a Vajdaságban van.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. Részletek és letölthető jelentőlapok a www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-telelohelyek-felmerese-december-marcius weboldalon.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?