Az új falfesték, ami megtartja a hőt, felfűti a helyiségeket és használatával csökken az épületek Co2-kibocsátása

A most kifejlesztett hőszabályozó festékbe olyan speciális anyagot tettek, ami elnyeli az épületben termelt hőt, melegen tartja a helyiségeket, így csökkenthető a házak  káros szén-dioxid-kibocsátása. Az újítást az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban mutatták be.

Európában a városok éves energiafogyasztásának fele fűtésre és hűtésre fordul. Annak ellenére, hogy az EU a dekarbonizáció felé halad, a fűtés és hűtés 75% -a fosszilis tüzelőanyagokból származik, míg csak 19% -a megújuló energiákból.

„A megújuló energiákat ma még nem használják széles körben, miközben regeteg energia vész el” – mondta Dmitry Shchukin, az Egyesült Királyság Liverpool Egyetemének professzora, aki olyan hőszabályozó festéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a téglaépületekben, melegen tartja a helyiségeket, így az épületek kevesebb energiát használnának fel.

„Ezekkel a festékekkel nagyobb beavatkozás, renoválás nélkül felújíthatóak a régi házak” – mondta Shchukin professzor az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.„Ha van például egy régi, akár történelmi épület, akkor nem szükséges teljes mértékben újjáépíteni. Ezzel az anyaggal ugyanis növelhető a ház hőmegtartó képessége és energiahatékonysága.”

Hőmegtartó az új adalékanyag, amit

Az épületek a legnagyobb energiafogyasztók: az EU-ban a teljes energiafogyasztás kb. 40% -át és a szén-dioxi kibocsátás 36% -át teszik ki. A festék, amelyet ENERPAINT elnevezésű projekt részeként fejlesztettek ki, a nap folyamán összegyűjti a radiátorok vagy akár az emberek által termelt hőt, majd éjszaka kibocsátja,  amikor a hőmérséklet csökken – mivel a kazánokat általában este sokan kikapcsolják, hogy spóroljanak.

„Nagyon egyszerűen működik” – mondta Shchukin professzor. „A festék- és bevonatgyártók saját festékeket gyártanak, és mi néhány adalékanyagot szállítunk – körülbelül 5% -ot – a festékhez.”

Ezek az adalékanyagok úgynevezett fázisváltó anyagok (PCMs), például paraffinok, sóhidrátok és zsírsavak, amelyeket a kutatók nanométer méretű védő kapszulákba ágyaztak, ezek javítják a hőátadást. A PCM-ek nagy mennyiségű hőenergiát tárolhatnak és megváltoztathatják az állapotukat – szilárd anyagból folyékonnyá és fordítva – anélkül, hogy megváltozna a hőmérsékletük.

„A festékekhez sóhidrátokat használtunk az alacsony költségük és nagyon magas energiatárolási sűrűségük miatt” – mondta Shchukin professzor. A sóhidrátokat 10 nm vastag polimer héjakba ágyazták, amik védelmet biztosítanak, miközben lehetővé teszik, hogy az adalékok szabályozott módon reagáljanak a hőre.

A nap folyamán ezek az energia nanokapszulák abszorbeálják és tárolják a hőt, a PCM-ek folyadékká alakulnak, majd a hideg éjszaka során meghatározott hőmérsékleten kristályosodnak, felszabadítva a hőt és felmelegítve a helyiséget – magyarázza Shchukin professzor. Shchukin szerint az általuk használt anyagokat az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatala jóvá hagyta, az Európai Gyógyszerügynökség azonban nem.

A publikáció arra nem tért ki, hogy hogyan „működik” a festék a melegebb évszakokban.

Nyitókép: Unsplash

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?