Ócsa, 2007. június 6. A Duna-Tisza csatorna az Ócsai Tájvédelmi Körzetnél. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Megmentheti a homokhátságot az elsivatagosodástól egy új magyar technológia

Három eljárás együtt biztosítja a talaj nedvességtartalmának megőrzését. A módszer mérföldkő lehet a homokhátsági félsivatagos területek megmentéséhez, a homoktalajok vízháztartásának javításához.

 

Egy talajbaktérium, egy talajalga, valamint a VízŐr talajkondicionáló adja az alapját az Albitech Kft., az AGRO.bio Hungary Kft. és a Water&Soil Kft. által létrehozott technológiának. Ezek együttesen szolgálják a talaj nedvességtartalmának megőrzését. A három készítmény olyan szinergiát alkot, amellyel kedvezőbb terméseredmények érhetők el.

Az algák szén-dioxid és napenergia (vagy fény) segítségével képesek olyan esszenciális anyagok előállítására (vitaminok, PUFA), amelyekre más élőlények nem. Továbbá képesek olajok, vagyis tiszta megújuló energia előállítására. Az űrkutatásban is nagy lehetőséget rejt, hogy az oxigént előállító, növényi egysejtű mikroalgák az új technológiával korlátlanra növelhetik a kutatók és az űrhajósok világűrben való tartózkodást.

A klímaváltozással járó szárazság hatására csökken a növények termésátlaga, ami hatalmas bevételkieséssel jár a mezőgazdaságban. Az alga lombtrágyák és talajalgák alkalmazása lehetőséget nyújt a szántóföldi növények fitostimulálására – jelzi Dr. Kutasi József, az Albitech Kft. kutatási vezetője. (A biológiai módszerek közül a növényekkel való tisztítást, kármentesítést idegen szóval fitoremediációnak nevezik. A fitostimuláció a mikrobiológiai aktivitás fokozása a szennyezők lebontására, jellemzően a növények gyökérzónájában.)

Félüzemi léptékű algatenyésztés a magyar tulajdonú Albitech Kft. budapesti laboratóriumában 2020. január 6-án. A cég a homokhátsági homoktalajok víztartalmának megőrzésére, megkötésére kidolgozott komplex talajkezelési project és technológia megvalósításában vesz részt Fotó. MTI/ Bruzák Noémi

Válogatott, nagy sűrűségű egysejt és fonalas algatenyészetek vizes illetve nedves környezetben nitrogén fixációs tevékenységükkel és növekedésserkentő növényi hormonok kiválasztásával képesek szántóföldi növények növekedését serkenteni.

A trópusokon a rizsföldeken tenyésző algák kedvező hatását jórészt az általuk termelt PGR anyagokkal magyarázzák. Japánban az 1980-as évek óta ilyen célból a rizsterületeket válogatott algák tenyészetével oltják be, így 120 %-os termésnövekedést értek el. Ugyanakkor olyan növények esetében is megfigyeltek kedvező hatást, amelyeket nem árasztanak el vízzel, hanem lombtrágyaként alkalmazva a nedves növényfelületen elszaporodva segítik elő a szántóföldi növények növekedését. Mikroalgák és/vagy cianobaktériumok sűrű szuszpenziója, vagy akár annak kivonatai képesek a növények növekedését serkenteni, magasságukat növelni, a levélfelület nagyságát megnövelni, képesek a gyengébb csírázóképességű magvak serkentésére, de akár a levelek klorofill tartalmának, sőt a termés keményítő, olaj és fehérjetartalmának növelésére is.

Nyitókép: MTI

Vélemény, hozzászólás?