Műméz: egészségtelen és tönkreteszi az európai méztermelőket

Az európai mézpolitika teljességgel tarthatatlan, hiszen nem nyújt elegendő védelmet a laboratóriumi körülmények között létrehozott, főként Ázsiából érkező műmézekkel szemben, ezzel tönkreteszi az európai mézpiacot és a méztermelőket.

 

Sokkal szigorúbban meg kell határozni az Európai Bizottságnak a mézirányelvet, és a mézesüvegeken fel kell tüntetni a méz eredetét. Meg kell nevezni, hogy mely országból származik a termék, és milyen arányokban tartalmaz európai és más eredetű mézet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a magyar és spanyol méztermelők tüntetésén elmondott nyilatkozatában hétfőn.

Ma a globális kereskedelemben kapható „kínai méz” egy élettanilag teljesen haszontalan, méznek tűnő cukorszirup, amit a vásárlók az alacsony árak miatt megvesznek. Ez az olcsó kínai méz uralja a piacot: 85 ezer tonna jött be belőle az elmúlt évben, és ennek is 11 százalékkal csökkent az ára. Ilyen kevés pénzért egy európai méhész nem tud mézet előállítani.

A kínai szabályozás nem tiltja, hogy a mézhez hozzáadjanak vagy abból elvegyenek valamit, ezért ők akár gyantaszűrhetik is a mézet, amivel eltüntetik a méz azonosíthatóságát adó összetevőket, a virágport, a szermaradványokat és egyéb, a méz meghatározására alkalmas elemeket.

A kínai méz uralja a piacot, ezzel tönkreteszi az európai méhészetet Fotó: Unsplash

Nagy István elmondta, hogy  a méhészek brüsszeli tüntetése hozzájárul ahhoz, hogy az uniós tagországok miniszterei az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások során védeni tudják a beporzókat, és az európai méz minőségét. Az európai méhészek is szigorú eredetvizsgálatot, a címkézés és európai védjegyek révén pedig nyomon követhetőséget szeretnének az európai eredetű méznek.

Noha a méhészet kis ágazat, mégis stratégiai ágazatról van szó, ugyanis a méhek beporzó tevékenységétől függ, hogy megfelelő mennyiségű étel van-e az asztalokon. Amennyiben  a méhészek tönkremennek, nincsenek méhek, nincs beporzás, a minőségi élelmiszerek kétharmada eltűnik az áruházak polcairól – figyelmeztetett a miniszter.

A méhtartáshoz olyan gazdasági háttérre van szükség, jelezte, amely a méz felvásárlási árán keresztül biztosítja, hogy a méhészeknek megérje ezt a gazdasági tevékenységet folytatni. Önmagában a mézkészítés, mint gazdasági tevékenység  nem tudja eltartani a méhészeket, ezért a magyar kormány keresetkiegészítő támogatást biztosít számukra. Hosszú távú megoldás lenne, ha európai szinten lehetne védelmet biztosítani a méhészek és a teljes méhpopuláció számára – tette hozzá.

Nyitókép forrása: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?