Új magyar fejlesztés: kagylókkal tisztítanak vizet Csongrádon

A kagylók vízszűrű képességén alapuló, mobil vízkezelő rendszer prototípusát dolgozta ki két magyar vállalkozás. A prototípust december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik.

 

Az S+H Portfolio Zrt. és a Cement Kft. konzorciumának fejlesztése elsősorban a vegyi szennyezés kiszűrésére szolgál, álló- és folyóvizekben. A prototípust december óta Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. A gyártási tervek is rendelkezésre állnak, így megrendelés esetén megkezdhetik a gyártást.

A prototípus egy 400 négyzetméteres, egymáshoz kapcsolódó, a vízfelszínen úszó moduláris beton úszóelemekből áll, amelyek között ketrecekben helyezték el a vizet biológiailag tisztító kagylókat. A kialakított technológia több tonna kagyló megtartására képes.

Akár több tonna megtartására is képes a rendszer Fotó: Unsplash

A fejlesztés keretében a kagylók szaporítására is kidolgoztak egy eljárást, ami olcsóbb azok összegyűjtésénél a természetes folyóvizekből. A telepeken elhelyezett kagylók egyedenként és óránként körülbelül 0,3-0,7 liter vizet képesek átszűrni a tájékoztatás szerint.

A prototípus megalkotásához az S+H Portfolio Zrt. csaknem egymilliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Széchenyi 2020 programban, ami a projekt teljes költségvetésének a 70 százaléka, a fennmaradó részt önerőből finanszírozták – közli az MTI.

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?