Visszaveszi a használt bútorait az IKEA márciustól

A megunt, használt bútorokat márciustól visszavihetik a tulajdonosok az IKEA-nak. Nem ingyen természetesen, hanem eladhatják a vállalatnak, amely mint használt terméket kínálja tovább.

 

Négy magyarországi nagyvárosban, Pécsett, Veszprémben, Kecskeméten és Debrecenben nyit az IKEA új, külsős, tehát nem a cég által fenntartott átvételi pontokat, ahol a használt bútorok leadhatóak. A kezdeményezéssel az a cél, hogy 2030-ra az IKEA teljes mértékben megvalósítsa a körforgásos gazdaságot: minden termékét úgy tervezi meg, hogy azok később újraértékesíthetőek és -felhasználhatóak legyenek. Így nemcsak a cég vesztesége csökkenhet, hanem a hulladék mennyisége is – jelzik közleményükben.

A programnak neve is van: a „Bútorok második élete” elnevezésű szolgáltatás 2020 márciusától indul, és az akció keretén belül a vállalat  visszavásárolja, majd a visszavásárlási áron értékesíti újra a leértékelt árú termékek részlegében.

A hulladékok és a melléktermékek szinte 100%-ban újrahasznosulnak a körforgásos gazdasági modellben. Ez a modell leginkább a természeti anyagcsere folyamatokhoz hasonlítható, melyben a hulladékokat ugyanabban vagy más termelési folyamatokban felhasználják, ezáltal visszaáramlanak a termelésbe. Ez nagyon eltér az eddigi, a lineáris modell gyakorlatától, ahogyan itt írtunk is róla.

Nyitókép: ikea.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?