Az illegálisan lerakott szemét helyén tarka sáfrányok nyílnak a Ceglédi-réten

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai – Utasi Imre polgári természetőrrel közösen – január utolsó napján megtisztították a Ceglédi-rét természetvédelmi terület városhoz közel eső részét. A kipucolt helyszínen néhány nap múlva megjelentek a virágzó tarka sáfrányok.

Az illegálisan lerakott szemétkupacok veszélyeztetik ökológiai értékeinket, csúfítják természetes élőhelyeink szépségét – jelzik a szakemberek. Munkájuk eredménye azonban hamar meg is látszott: a megtisztított területen néhány nap múlva megjelentek a virágzó tarka sáfrányok.

Nagyon gyakoriak országszerte a hansoló szemétlerakatok Fotó: Dunaipoly.hu

A tarka sáfrány (Crocus reticulatus) száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Európa délkeleti részén. Az erdős puszták egyik jellemző vadvirágaként elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig. Magyarországon a Duna-Tisza közén Váctól Bajáig és Kelebiáig még számos lelőhelye ismert. A Ceglédi-rét természetvédelmi területén is több ezres állománya található.

A tavasz első hírnökeinek is nevezik a sáfrányt Fotó: Nagyné Harcsás Anita

Tarka sáfrány mindössze 4-10 cm-es, apró termetű nősziromféle, a tavasz első hírnöke. A külső lepelcimpákon futó 3 ibolyás csík, mint egyik jellegzetes bélyege különbözteti meg a kertekben megtalálható rokonaitól.

A mintegy 20 zsáknyi illegálisan elhelyezett hulladékot a VÁRVAG Kft. segítségével szállították el.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?