Csomagolásmentes tízórai – évi több kilogramm műanyagtól mentesíthetjük környezetünket az újraszalvétával

Napjaink egyik legnagyobb környezetvédelmi problémája az egyszer használatos műanyagok felhalmozódása. A Cibi Újraszalvéta a csomagolásmentességre nyújt nemcsak környezetkímélő, hanem praktikus és esztétikus megoldást is.

 

A környezetszennyezés egyik legszembetűnőbb problémája az egyszer használatos műanyagok felhalmozódása. A csomagolóanyagok és műanyagpalackok hatalmas mennyiségben termelődnek világszerte, és olyan károkat okoznak a természetben, mint például a Nagy-Csendes-óceáni szemétsziget.

Szemenyei Rella, a Cibi Újraszalvéta tulajdonosa mindezzel a jelenséggel egy keleti útja során találkozott. Mint lapunknak elmesélte, személyesen látta, hogy azok a kultúrák, amelyek sok évszázadon keresztül banánlevélbe vagy egyéb természetes anyagba csomagoltak, most ugyanúgy használják a műanyagot, a zacskókat, a palackokat, mint mi. Mindeközben a hulladékfeldolgozás ezekben a térségekben gyakran megoldatlan, tehát a nyugatról származó műanyag sok esetben az utcán vagy a természetben (az óceánban) végzi.

Ekkor egy szerencsés találkozás révén, egy kisgyerekes környezetben megismerte a Cibi Újraszalvétát, és úgy gondolta, hogy felkarolja annak ügyét és népszerűsítését. A Cibi Újraszalvétát és Újratasakot Czibolya Kata álmodta meg 2014/2015 telén és hamar sikert aratott az ismeretségi körben.

A Cibi Újraszalvéta környezetbarát, élelmiszerbiztos és vízálló. Akár egy teljes, 4-5 tagú család csomagolóanyag-szükségletét kiváltja, hiszen használatával nincs szükség uzsonnás zacskóra, folpackra, papírszalvétára. Anyaga tartós, strapabíró, ezért akár több évig használható, így pedig nem kerül uzsonnás fólia, szalvéta a szemétbe. A működés elve egyszerű: a szalvétába belecsomagoljuk az ételt, majd a tépőzár segítségével az uzsonna/szendvics méretéhez igazítjuk. Kisebb-nagyobb méretekre egyaránt állítható, sőt, már van XL-méret is, ha valaki nagyobb szendvicset, például bagettet csomagolna tízóraira. A tervezésnek köszönhetően a szalvéta pillanatok alatt terítővé avanzsál, tehát arra is alkalmas, hogy meguzsonnázzunk rajta.

Mivel – mint minden szalvéta – a Cibi is érintkezik az élelmiszerrel, nagyon fontos élelmiszerbiztonsági szempontból, hogy a belső anyag semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A tisztítása is roppant egyszerű, mert elég csak egy szivaccsal áttörölni kívül-belül a szalvétát, vagy ha nagyobb szennyeződés éri a felületet, akkor 30 fokon mosható a termék.

Ma már jól kirajzolódik, hogy fokozatosan változnak a fogyasztói igények, és a hangsúly egyre inkább a környezettudatosság felé tolódik. Tavaly a csomagolásmentes hónap tökéletesen igazolta ezt, ugyanis látványosan nőtt az alternatív módszerek, csomagolásmentes anyagok, így a szalvéta iránt is a kereslet.

Az eleinte gyerekeknek szánt terméket ma már sokkal több felnőtt használja, például az irodába, a munkahelyre Cibi Újraszalvétába csomagolják a szendvicset. Gyakori az is, hogy egész családok választják eldobható szalvéta helyett a Cibit (kaphatóak 3-4 darabos szettek is). Mivel a forma- és a színvilág változatos, ezért könnyű megtalálni a textiltervezők által megálmodott designos, trendi darabok közt a nekünk tetszőt. Férfiaknak kínálnak csíkos, kockás, egyszínű szalvétákat, nőknek organikusabb, színesebb darabokat a virágmintástól a nonfigurálisig; a gyerekeknek külön fiús és lányos motívumokkal ellátott szalvéták készülnek. (Galéria itt)

A Cibi Újraszalvétát jól kiegészítik az apróbb magok, vagy például köles golyó tárolására szolgáló cipzáros tasakok, és már a bambusztetejű Újrapalackok és kulacsok is megjelentek a Cibi cikkei között. Valamennyi hosszú életű, környezetbarát, hiszen használatán keresztül csökken az egy-egy háztartásban szükséges műanyag mennyisége.

Ezen termékek kapcsán is látható: ma már szerencsére egyre népszerűbb a környezetkímélő gondolkodás, ami megteremti az új, tudatos környezetkultúra alapjait. A mai gyerekek gyakran olyan szemléletben nevelkednek, amely konzekvensen igyekszik figyelembe venni az ember és a természet viszonyának hosszú- és rövidtávú következményeit. A nevelést pedig korán kell elkezdeni, akár éppen egy uzsonnás szalvétával.

(X)

Elérhetőségek:

hello@cibi.hu
+36703888136
www.cibi.hu

 

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?