A Nike legújabb cipője 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készül és minimális az ökológiai lábnyoma

A Nike gyárpadlóján összegyűlt hulladékból és újrahasznosított anyagokból készül az a cipő, amelyet a márka Space Hippinek nevezett el, és ami szerintük a valaha volt legkisebb ökológiai lábnyommal jár. Hozzátesszük: már ami a szériagyártott cipőket illeti. A gyártás és a felhasznált agyagok milyensége mindenesetre izgalmas, a körforgásos gazdaság elveire épül.  

 

A Space Hippie fantázianevű kollekció darabjai 100% -ban újrahasznosított anyagokból készülnek, beleértve a PET palackokat, pólókat és textilhulladékokat. Vagyis alapvetően mások a tervezési elemek, mint eddig. A kísérleti projekt célja, hogy megmutassa, a termékek (jelen esetben a cipők) előállítása alacsonyabb ökológiai lábnyommal is megoldható. A kollekciót négy különböző mintában tervezték meg, a Space Hippie 01, 02, 03 és 04 nevet kapták.

„A projekt arról szól, hogy mi magunk is megismerjük, hogyan lehet a legtöbbet kihozni a legkevesebb anyagból, a legkevesebb energiával és a legkevesebb károkozással, nevezetesen szén-dioxid-kibcsátással” – mondta John Hoke, a Nike vezérigazgatója. „Ma már másként tekintünk az alapanyagokra, eltolódtak a hangsúlyok, és ez a termékünk esztétikáját is meghatározza” – tette hozzá. „Ugyancsak megváltozott az a szemlélet, ahogyan egy-egy termék összeállításáról gondolkodunk.”

A jövő lábbelije a körforgásos gazdaság elvei szerint készül Fotó: Nike.com

A Nike vezetője szerint ez a cipő részükről az első lépés a körforgásos gazdaság felé, amelynek célja a hulladék és szennyezés megszüntetése a gyártásban.„Úgy gondoljuk, hogy a termékek jövője körforgásos lesz” – mondta Seana Hannah, a Nike fenntartható innovációért felelős alelnöke.

A Space Hippie felső része, amely hasonlít a Nike Flyknit felépítésére, újrahasznosított fonalból van, amit a Nike „űr fonalnak” nevez. A cipő középső része ZoomX habból való, melynek használatát nemrégiben engedélyezték a Tokió 2020 olimpián. A Nike újratervezte az agyagot oly módon, hogy a szén-dioxid egyenértéknek körülbelül a felét használják fel a gyártás során.  A Space Hippie kollekció valamennyi cipőjének talpa „kráterhabból” készül, amelyet a standard Nike habok és a 15% -ban újrahasznosított hulladékgumi keverékéből nyertek, és amelyet granulátumként őröltek meg.

„Tekintsük a Space Hippie példáját az emberiség egy új lehetőségnek „ – mondta Seana Hannah. Hoke hozzátette: „A Space Hippie termékcsalád egyfajta időutazás is: a jövőből származó tárgyként jelenik meg. Avantgárd, lázadó és optimista.” A Space Hippie 01, 02, 03 és 04 idén tavasszal lesznek elérhetőek egyelőre limitált számban a Nike-klubtagoknak és  kiskereskedőknél.

Forrás: dezeen.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?