Hiába a figyelmeztetések, márciustól lazulhat az illegális szemétégetők ellenőrzése

„Nagy a valószínűsége annak, hogy a környezetvédelmi hatóságok március 1. után már képtelenek lesznek fellépni az illegális háztartási égetések ellen. Egy kormányrendelet ugyanis ezt a feladatot a lakossághoz viszonylag közel lévő járási szintű hivataloktól megyei szintre helyezi át”- írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

 

A Munkacsoportot Környezeti Tanácsadó Irodáját rendszeresen felkeresik olyan panaszokkal, miszerint ablakkereteket és műanyagokat égetnek a lakosok a kazánban, kályhában. A hatóságok nem tesznek semmit, miközben egész körzeteket borít el a bűzös füst.  Az olajos rongyok, bútorlapok, műanyagok és egyéb hulladékok – illegális és leginkább az emberi felelőtlenségre visszavezethető – égetése meglehetősen elterjedt a magyar háztartásokban. Ez különös veszélyt hordoz, mert számos rákkeltő anyag jut a levegőbe, évente több százezer különféle megbetegedést, több ezer idő előtti halálesetet, egyúttal óriási gazdasági kárt okozva – hívja fel a figyelmet közleményében a Levegő Munkacsoport.

Szerintük tovább ronthatja a helyzetet, hogy 2020. március 1-jétől a kis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos ügyek intézése a járási hatóságoktól a megyei környezetvédelmi hatósághoz kerül. „Ez utóbbiak nem rendelkeznek kellő helyismerettel, és az sem életszerű, hogy a megyeszékhelyről időben el tudnának jutni a megye különböző településein előforduló illegális égetések ellenőrzésére. Már jelenleg is súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek, a már meglévő feladataikra is alig van idejük, az új hatáskörök miatt pedig még ezen felül kellene ellátniuk több százezer háztartási és kisüzemi tüzelőberendezés felügyeletét. A hatáskörök átalakítása miatt ráadásul a járási hivatalok eddig felhalmozott tapasztalata és a helyi rendőri szervekkel, katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel kialakított együttműködési gyakorlata is kárba vész” – jelzi a szervezet.

A Levegő Munkacsoport levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, tájékoztatást kérve a módosítással párhuzamosan bevezetendő és az érintett szerveket megerősítő intézkedésekről. Ezek hiányában ugyanis alappal lehet attól tartani, hogy a változás még tovább lazítja a hatósági munka hatékonyságát. Az is jelezték, hogy a változás várhatóan tovább romló levegőminőséghez és még több megbetegedéshez fog vezetni.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?