Különleges kiskerteket bérelhet a lakosság Koppenhága külvárosában

Felülről nézve a Koppenhága peremén található kertváros nagyon hasonlít egy utópisztikus településre valamelyik sci-fi filmből,  de a dán falvak 18. századi elrendezésére is hajaz. A hatvanas években egy tervező megálmodta a kaotikus és szennyezett városok ellentettjét, amely a nagyváros előnyeit ötvözi a vidéki élet egészséget támogató aspektusaival. Ez a terv a Brøndby Garden City.

„Valójában ez nem egy olyan hely, ahol komfortosan lehetne élni” – magyarázta egy bérlő a Dezeennek. „A városi ember számára ad egy kis telket, így a tavaszi és nyári hónapokban kertészkedhetünk. De a szabályozás nem engedi, hogy állandóan itt tartózkodjunk.  A házak kicsik, inkább a kerti szerszámokat tároljuk bennük, behúzódunk esőben, vagy megiszunk egy kávét.”

Az apartmanok közel 50 négyzetméteresek, április 1-jétől október 1-ig látogathatók. A koncepciót 1964-ben dolgozta ki Erik Mygind tájépítész, aki a kör alakú formákkal és a struktúrával a kertek és az emberek közötti interakció szükségességét fejezte ki, miközben egy tipikus dán falu elrendezését imitálta.

A 18. századi dán falustruktúrára utal az elrendezés

Tudjuk, hogy a közösségi kertek, ahogyan itt is írtunk róla, sok esetben a társas érintkezést segítik. Ezt a célt szolgálja ez a terület is, mindamellett, hogy a városi ember zöldfelület iránti pszichés igényeit is kielégítheti.

A kertek havonta átlagosan 130 euróért bérelhetők. Jelenleg Brøndby kertjeiben 24 kör található 284 kertterülettel. A kör alakú egységek mindegyike 16 ék alakú telekre van felosztva, a kör közepéhez pedig egy út vezet. Itt lehet parkolni és innen nyílik a bejárat az összes telekhez.

Fotók: Hanry Do

About The Author

Vélemény, hozzászólás?