67189331 - smoking chimneys in city

Nem lehet tovább várni az intézkedésekre hazánk legszennyezettebb területén, a Sajó-völgyben

A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Itt az uniós hatrértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja. A zöldhatóság ezért jelenleg felülvizsgálja a térségre vonatkozó levegőminőségi tervet. Ehhez a Levegő Munkacsoport is javaslatokat tett – írják mai közleményükben.

A fűtési szezonban a hosszan tartó és kritikus légszennyezettségi időszakok miatt gyakran jelenik meg Miskolc és a Sajó-völgye a sajtóban. „Ez a terület az egyike azoknak, amelyekért az Európai Bizottság beperelte Magyarországot a szennyezettségi határértékek megsértése és a kellően hatékony intézkedések elmulasztása okán. Ezért különösen fontos, hogy mit tartalmaz a levegőminőségi terv, alkalmas-e arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül biztosítsa a tisztább levegőt”írja a szervezet. A Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély kezdeményezésére 2019-ben a kormányhivatal megkezdte a terv felülvizsgálatát, majd a tavaly év végén közzé is tett egy tervezetet. A dokumnetum itt olvasható.

Egy borsodi falu kéményei 2019 decemberében Fotó: Horváth Zsolt/ Levegő Munkacsoport

A civil szervezet a tervezethez részletes javaslatokat, észrevételeket dolgozott ki és küldött meg a zöldhatóságnak. Így például sürgetik azt, hogy az illegális égetések elleni fellépés eszközeit részletesen és minél előbb ki kell dolgozni. Meg kell teremteni az ellenőrzés személyi és tárgyi feltételeit, erősíteni kell a hatóságok közötti együttműködést, és új technológiákat is fel kell használni. (Ez utóbbiak közé tartoznak olyan drónok, amelyekkel a kéményből kiáramló füstből ki lehet mutatni, vajon történt-e illegális égetés.)

A szociális tűzifaprogram kiterjesztése, költségvetésének egy nagyságrenddel való megemelése szintén  elengedhetetlen – jelzik. A szigetelési és tüzelőberendezés-lecserélési programok, valamint a környezetbarát közlekedési módok elterjedését segítő intézkedések esetében pontos határidők és költségvetés kidolgozására van szükség. A tervezetet célszerű kibővíteni néhány fontos elemmel, így például a mezőgazdasági égetések elleni határozott fellépéssel, a további lignitbánya-nyitások megtiltásával vagy például alacsony energiaigényű szociális bérlakások építésével. A civilek bíznak benne, hogy a hatóság kiegészíti a tervezetet és a végleges levegőminőségi terv hosszú idő után először reményt adhat arra, hogy érdemben javuljon a levegőminőség hazánk egyik legszennyezettebb területén.

„A felülvizsgálat során némileg javult, tartalmasabbá vált a levegőminőségi terv. Számos, általunk is régóta szorgalmazott lépés szerepel az anyagban. A terv hatékony végrehajtásához azonban rövid határidejű, egyértelmű és az érintettekre nézve kötelező intézkedésekre van szükség, különösen a háztartási tüzelésből eredő szennyezés csökkentése érdekében” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A Levegő Munkacsoport kampányát a levegőminőségi tervek felülvizsgálata érdekében a Client Earth nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatja.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?