Ősgabonák az on-farm hálózatban

Ökogazdálkodási csúcstalálkozó lesz Kecskeméten

Március 18-án Kecskeméten rendezi meg az ökogazdálkodási ágazat szakmai konferenciáját az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A 2012 óta harmadszor összehívott csúcstalálkozó fő témája ezúttal a Közös Agrárpolitika (KAP) küszöbön álló reformja, amely immár a fenntarthatóság elvét is érvényre juttatja az élelmiszertermelési körforgásban, így az agrártámogatásokért folyó versenyben stratégiai helyzetbe hozza az ökoágazatot.

Az ÖMKi közleménye szerint a konferencián a mezőgazdasági ágazat hazai és uniós szakpolitikai, kutatási és ellenőrző szervezeteinek vezető képviselői körbejárják, mi várható az Európai Unió Közös Agrárpolitikájától 2020 után, és hogyan érinti mindez az ökogazdálkodókat. Az új uniós agrárbüdzsé körüli viták fényében a mezőgazdaság zöldülésének útját is vizsgálják a meghívott előadók, szó esik a kutatás-fejlesztési források felhasználásáról és egy a hazai agrárjövőt is meghatározó fogalomról, az agroökológiáról, amely ernyőfogalomként néhány éve robbant be az uniós szakpolitikába, az új KAP rendszerében pedig már döntő szerephez jut.

Az egész napos kecskeméti tanácskozáson bemutatkozik a kelet-közép-európai térség tizenegy országát egyesítő BIOEAST kezdeményezés is, amelyen belül a konferenciát szervező Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet önálló munkacsoportot vezet az Agrárminisztériummal együttműködésben annak érdekében, hogy Magyarország és a környező országok minél eredményesebben készülhessenek fel az agroökológiai átállásra.

A közlemény kiemeli, hogy a konferencián négy párhuzamos szekcióban az ágazatot érintő egyes témakörök részletesebb megtárgyalására is lehetőség nyílik. Külön szekció foglalkozik a növényi diverzifikációval, mint a klímaváltozásra adható egyik lehetséges megoldással, bevált gyakorlatok és új kutatási irányok mentén egyeztetnek a szakértők a talajápolás kérdéseiről, szó esik a vetőmaghasználat és nemesítés jelenéről és várható jövőjéről, valamint külön szekció is foglalkozik a fenntartható agrár élelmiszertermelés kulcsfogalmával, az agroökológiai szemlélettel. Ebben a szekcióban arra is nyílik lehetőség, hogy a hazai agroökológiai kutatási prioritásokat a résztvevők közösen határozzák meg.

A konferenciát Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár előadása nyitja meg, Dr. Nagy István agrárminiszter pedig videóüzenetben összegzi a résztvevőknek az új KAP aktuális kérdéseit, különösen az ökológiai gazdálkodást érintő lehetőségeket és kihívásokat.

Az év ökoágazati eseményére március 10-ig itt lehet regisztrálni, a részletes program pedig innen tölthető le.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?