Zöld böjtöt hirdetett a Pannonhalmi Főapátság

A környezettudatosságra és a természetközeleiségre hívja fel a figyelmet a Pannonhalmi Főapátság az idei negyvennapos böjt idejére, melyet immár zöld böjtként hirdetett meg. A szerzetesközösség főapátja azt is elmondta: időt kell adni a teremtésnek.

„Ezt a 40 napos időszakot adjuk a teremtésnek. Keressük meg azt, hogy miben kell megújulnunk, környezettudatossá válnunk, tulajdonképpen megtérnünk. Mindenkit arra hívok, hogy induljunk el ezen az úton. A keresztények a nagyböjtben gyakran konkrét fogadalmakat tesznek: miben változok, mit ígérek, miről mondok le?”  – írta facebook oldalán Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi  főapát.

Cirill atya öt szempontot adott útmutatásként:
1. Takarékoskodj az energiával!
2. Tudatosan vásárolj!
3. Tölts több időt a természetben!
4. Táplálkozz egészségesen!
5. Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!
kérlek benneteket, hogy jólélekkel vállaljátok ezt a kezdeményezést! ”

Formálj a kezeddel T-betűt, ha te is időt adsz a teremtésnek Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A főapát a pannonhalmi bencés főapátság idei kulturális évadának tegnapi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a kulturális évad hívószava a „vendégségben”. Kifejtette, hogy a vendégség az egyszerű találkozásnál többet jelent: együttlét, ami a vendéglátót és a vendéget egyaránt átformálja.

Gérecz Imre magiszter arról beszélt,  hogy „eljött az idő, hogy a szerzetes közösség tevékenyen részt vegyen a teremtésvédelemben”. Fabinyi Tamás evangélikus püspök pedig kifejtette, hogy a böjt egyaránt lehetőséget ad a katolikusoknak és a protestánsok arra, hogy átgondolják, mit kell tenniük azért, hogy „közösségben állhassanak Jézus Krisztus asztalánál, ahová az Úr meghívta őket”.

Dejcsics Konrád, a főapátság kulturális igazgatója beszámolt arról, hogy az idei évadban több mint száz programmal várják a Szent Márton hegyére érkezőket. A spirituális, művészeti és turisztikai programok jóvoltából „lehetőség nyílik az Istennel való találkozásra is”. Rábai László, a főapátság projektigazgatója az évad turisztikai részéről adott felvilágosítást, így a gyógynövénykert fejlesztéséről is.

Cirill atya egy kéréssel is fordult mindenkihez: „ha részt veszel a közösségi médiában, akkor készíts új facebook profil képet, ahol a kezeddel egy T-jelet formálsz, ezzel kifejezve, hogy időt adsz a teremtésnek!”

About The Author

Vélemény, hozzászólás?