Dr. Jane Goodall, Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) - Eröffnung

„A bio a megoldás”

„A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság a modern ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás” – mondta Jane Goodall a Biofach Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállításon, ahol Magyarország, valamint a Közép-Kelet Európai régió országai  az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében vettek részt. 

 

Magyarország mellett Csehország, Bulgária, Románia, Ukrajna és Örményország is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán és szakkiállításán, a február 12-15. között 31. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon, amely idén rekordot döntött több mint 3700 kiállítóval.

Az eseményt Jane Goodall vitaindító beszéde nyitotta meg, aki hangsúlyozta: „A mezőgazdaság legfontosabb céljai manapság a modern ipari gazdálkodástól, a monokultúráktól, az intenzív állattenyésztéstől és a GMO-tól való eltávolodás”. A világszerte elismert tudós a fenntartható megoldások mellett érvelt és alátámasztotta a Biofach idei mottóját: „A bio a megoldás”.

Az Európai Bizottság által kidolgozott – ezzel összecsengő következtetésű – zöld megállapodás, a European Green Deal fényében a Közép-Kelet Európai régió országai az ÖMKi vezetésével arról egyeztettek, hogyan mozdulhatnak el az új uniós támogatási rendszer bevezetésével a fenntartható élelmiszerrendszerek felé: a KAP az agrárpénzek szétosztásakor az új ciklusban a fenntarthatóság elvének érvényesülését is elvárja majd az élelmiszertermelési körforgásban. Erőfeszítéseik, eredményeik a konferencia szekciónak köszönhetően reflektorfénybe kerültek a Biofachon, ahol az uniós szakpolitika is képviseltette magát.

Az ÖMKi kilencedik alkalommal szervezte meg a Közép-Kelet Európai régió országai számára az együttműködést

“2018 rekordév volt a biogazdálkodásban, hiszen az ökológiai művelésbe vont területek kétmillió hektárral növekedtek. A globális adatok alapján tehát folytatódik az elmúlt évek pozitív tendenciája, és ebben a folyamatban már hazánk is fel tud mutatni előremutató eredményeket” – összegezte a 31. Biofach és a statisztikai adatok legfőbb tanulságát Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, hozzátéve: – “Az elmúlt bő évtizedben több mint 60 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A legfrissebb adatok alapján 3929 vállalkozás foglalkozik ökológiai gazdálkodással, közel 210 ezer hektár földterületen.”

Fotók: biofach.de, ömki.hu

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?