A dűnék közé tervezett ház önfenntartó és egyáltalán nem szennyezi a környezetet

Nincsenek szén-dioxid-kibocsátással járó berendezések, a dűne közé épült ház autonóm és környezetkímélő. Részben a természet, részben egy tintahal ihlette.

 

A Studio Vural építésziroda Brooklynban működik. Főépítésze, Selim Vural tavaly nyáron Cape Codon járt, megvizsgálta a terepet, az éghajlatot és a növényzetet, és megállapította, hogy megtalálta a helyszínt a régóta tervezett önfenntartó ház felépítéséhez.

Több energiát termel a ház, mint amennyit elhasznál

Nemcsak a természeti környezet, de – különös módon – egy éjszakai halászat során látott tintahal fénye is megihlette az építészt – írja a designboom.com. Ahogy meséli, a sötétben meglátta a színes villanást, és azon gondolkodott, hogy „ha egy tintahal képes a természetből energiát nyerni és fényt kibocsátni, akkor egy organikus ház is képes-e vajon erre?”

A Dűne-ház fantázianevű otthon, melyet terezett, megújuló energiákat hasznosító önfenntartó lakóház, napelemekkel és mini szélturbinák segítségével működik. A tartószerkezetet különleges, kiváló hőtárolási képességű beton adja és az ablakok is remek hőszigetelésűek.

A Dűne-ház szép példa a hiper fenntartható otthonok következő generációjára

A magas energiahatékonyság azért is lehetséges, mert a ház a tervek szerint szinte a dűne alá van eltemetve. Maga Vural munkáját a hiper fenntartható otthonok következő generációjának nevezi. „Következetes módon kell alkalmazni az éghajlatváltozással kapcsolatos tények megfordításához” – teszi hozzá és azt is megjegyzi, hogy a szerkezeti és energiatermelési rendszer segítségével az épület kevesebb energiát használ, mint amennyit termel.

A ház alig látható, viszont innen a panoráma lenyűgöző

A formatervezés része, hogy az otthon tökéletesen beleolvad a természetbe. A stúdió egyébként itt is és más munkáiban is időtálló anyagokkal dolgozik, mint például a fa, a fém és a kő. „Projekteink  természetesek, funkcionálisak” – mondja a stúdió vezetője, aki szerint „itt az ember, az építészet és a táj elválaszthatatlan egészként jelenik meg, vagyis nem lehetetlen, hogy a technológia végül békét teremtsen a természettel.”

Fotók: designboom.com

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?