A városi terek, parkok, utcák hulladékkezeléséről is tanácskoztak az online nemzetközi találkozón

Városi terek, parkok, utcák valamint háztartások hulladékkezelésének innovatív fejlesztéséről is tárgyaltak a második, Budapestre szervezett OptiWaMag nemzetközi találkozón, melyet a járvány miatt végül online térben rendeztek meg.

 

2019. augusztusában OptiWaMag (Optimization of waste management in urban spaces and in households) néven egy hulladékgazdálkodással kapcsolatos Interreg Europe projekt kezdődött el, melynek keretében hat ország hulladékgazdálkodási rendszere kerül górcső alá.

Az OptiWaMag projekt első nemzetközi találkozóját Svédországban rendezték meg. A második találkozót 2020. március 26-27-én Budapestre szervezték, ám a koronavírus-járvány elterjedése miatt ezt a nemzetközi találkozót a lehetőségeknek megfelelően virtuális térben rendezték meg.   Az eseményen 15 szakértő vett részt a partner országoktól, és a több száz kilómétetes távolág ellenére zavartalanul zajlott az online felületeten – jelezte közleményében a Fejlesztési Egyesület, mely hazánkat képviselte.

Az Interreg Europe projekt egyik fő mérföldköve, hogy hulladékgazdálkodással kapcsolatban helyzetelemzést készítsen. Az elemzés egyik része egy ezzel kapcsolatos, gondosan összeállított kérdőív kitöltetése hulladékgazdálkodásban jártas szervezetekkel.

A kérdőív hulladékgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos, szakmai kérdéseket tartalmaz, amely a jelenlegi rendszerre, annak előnyeire és hátrányaira kérdezett rá, valamint arra, hogy milyen további fejlesztendő területeket lát a válaszadó a hulladékgazdálkodás tekintetében.

A kétnapos virtuális partnertalálkozó első részében a hat résztvevő ország képviselői a kérdőív eredményeit mutatták be, és átfogó helyzetképet adtak a hulladékgazdálkodás jelen helyzetéről.

Az interregionális esemény második felében pedig megkezdődött annak kidolgozása, hogy hogyan lehet az eredményeket a lehető leghatékonyabban bemutatni az érintett szervezetek számára. Az interaktív workshop alkalmával megvitatatták a szakértők, hogy mely területeket kell kiemelni a későbbiekben.

A projekt várható hatásai:

–  Innovatív hulladékkezelési megoldások fejlesztése városi tereken valamint háztartásokban

–  Környezettudatos városok fejlesztése

– A hulladékkezelési innováció fokozódásának ösztönzése, amely támogatja az aktív és innovatív környezet- és erőforrás-hatékonyságot, valamint a fenntarthatóbb ökoszisztéma-szolgáltatásokat

Városi terek ,parkok, utcák valamint háztartások hulladékkezelésének innovatív fejlesztése

A következő megbeszélés júniusban várható, a koronavírus okozta krízishelyzet miatt valószínűleg szintén online térben.

* Az INTERREG EUROPE programok általános céljainak tekintik a résztvevő országok és régiók regionális politikai hatékonyságának javítását, továbbá a térségi regionális politikák végrehajtásában érdekelt partnerek közötti tudás- és tapasztalatcsere elősegítését.  Az OptiWaMag Interreg Europe projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

Pályázatban részt vevő partnerek:

–     County Administrative Board of Östergötland – Sweden (Lead Partner)

–     Fejlesztési Egyesület – Hungary

–     Riga Technical University – Latvia

–     Municipality of Casalgrande –  Italy

–     Region of Thessaly – Greece

–     Município de Lousada – Portugal

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?