Hulladékból készít téglát egy skót mérnök, ami jobban szigetel a hagyományosnál

Egy skót egyetemi tanár tíz év alatt fejlesztette ki a K-Briq nevű fenntartható téglát, amely 90% -ban építési hulladékból készül. Garbiela Medernot zavarja, hogy az építőipar nem tesz a környezetszennyezés csökkentéséért – ez motiválta.

Gabriela Medero, az Edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem mérnök professzora építési hulladékból fejlesztett ki egy speciális téglát. Medero több mint 10 évet töltött a termék fejlesztésével a skót egyetemen, kifejezetten azzal a céllal dolgozott, hogy csökkentse az építőipar környezeti hatásait – írja a Dezeen.com.

A gyártása során a szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint egytizedét használják fel, mint egy normál tégla esetében. „Sok évet töltöttem az építőanyagok kutatásával, ez alatt tudatosult bennem, hogy a modern építési eljárások úgy használnak fel nyersanyagokat, hogy nem veszik figyelembe, milyen mértékben járulnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz” – mondta.

Medero kiemeli, hogy a K-Briq pont úgy néz ki, ugyanolyan súlyú és az anyag pont arra képes, mint egy normál tégla, de jobban szigetel. Az építőanyagot több színben is gyártják. Medero szerint gondot jelent környezetvédelmi szempontból, hogy a Skóciában használt téglák 85% -át jelenleg Angliából vagy Európából importálják, és ez hosszú távon nem fenntartható. A Kenoteq a téglákat a Hamilton Hulladék- és Újrahasznosítása területén, Edinburgh-ban állítja elő, minimalizálva a folyamathoz szükséges szállítást.

A professzor és a részben általa alapított Kenoteq most azon dolgozik, hogy a téglák minél hamarabb kereskedelmi forglaomba kerüljenek. Az már  jó jel az anyag jövője és népszerűsítése szempontjából, hogy az idei Serpentine Paviliont K-Briq-ből építik.

Számos kutató foglalkozik azzal, hogy környezetbarátabbá tegye a téglagyártást, és bár vannak eredmények, azok még nem jelentek meg a tömegtermelésben. Az egyik legérdekesebb fejlesztést egy indiai tervező Shreyas More jegyzi, aki luffával készített téglát, amelynek felületén növények és rovarok is képesek megmaradni, vagyis a biológiai sokféleséget is támogatja.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?