Itt vannak a Nike új olimpiai ruhái, melyeket PET-palackokból és a gyárpadlókról összeszedett hulladékokból készített

A Nike olyan kosárlabda és foci sportruhákat tervezett a Tokió 2020 olimpia számára, amelyek a vállalat szerint napjaink legfenntarthatóbb és maximálisan környezetbarát szerelései. A csodacipőként aposztrofált Nike Vaporfly is ott lesz a versenyen. 

 

A sportmárka foci- és kosárlabda formaruhákat, mezeket, edzőruhákat hozott ki az Egyesült Államok, Korea és Nigéria férfi és női csapatai számára. A vállalat a legkülönfélébb anyagokat használt fel annak érdekében, hogy valamennyi öltözék matériája környezetbarát legyen. Ide tartozik az újrahasznosított műanyag palackokból előállított poliészter, az újrahasznosított nylon, valamint a Nike gyáraiból, a földről összeszedett gumi- és fonalhulladék.

„Ezek a legkörnyezetbarátabb termékeink, amelyeket valaha kollekcióban kihoztunk. Ugyanis 100 százalékban fenntartható módon állítottunk elő mindent” – mondta John Hoke a Nike tervezési igazgatója.

A dobogón például a sportolók Nike Air Vapormax cipőt viselnek majd, amelynek 75% -a gyártási hulladék. A cipők kialakítását – a különféle textúrák, színek kombinációját – a megmaradt hulladékok színe határozta meg.

A Nike a felső ruházatokat újrahasznosított poliészterből készítette, és ezzel nemcsak a hulladékot, hanem a szén-dioxid-kibocsátást is kb. 30% -kal csökkenti.

Az amerikai csapat teljesen fehér ruházatot viselhet a dobogón, ami 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készül

A kollekcióban ott van a Nike Flyknit platformcipő is, amelynek felsőrészét fonal és rost maradékokból nyerik. A talpbetét légzsákja újrahasznosított hőre lágyuló poliuretánból van. A Nike a Flyease technológiát is felhasználta, hogy megkönnyítse a sportolók számára a cipőkfel- és levételét.

Fehér dzsekit és egyező nadrágot is kihoznak poliészterből, például műanyag palackokból. A cipzárokat, olimpiai emblémákat, fonalakat, szegélyeket is az úgynevezett Nike Grind anyagból készítik, melynek alapja újrahasznosított gumiból nyert granulátum.

A koreai formaruhák

 

A foci mezekhez hasonlóan a Nike 100% -ban újrahasznosított poliészterből és nejlonból tervezte az olimpiai kosárlabda formaruháit. Minden játékoson Air Zoom Mercuri lesz, amelynek a 3D-s nyomtatott textil Flyprint lesz az alapanyaga.

A Nike megtervezte az első olimpiai gördeszka-formaruhát  is a Tokió 2020-ra.

A Nike Airzoom cipője

Kérdés volt, hogy a Nike Vaporfly kollekciója ott lehet-e a versenyen. Az elmúlt időszakban ugyanis több olyan „csodás sportteljesítmény” volt, melyben a futók Nike Vaporfly típusú cipőjét hordtak, ezért felmerült annak a kérdése, hogy nem kerül-e igazságtalan előnybe, akit a cég szponzorál. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa úgy döntött, hogy a Vaporfly egyes változatai megfelelnek a szabályoknak.

A Nike mellet más vállalatok is törekszenek a fenntarthatóságra: például a Junichi Kawanishi japán tervező által tervezett érmeket régi okostelefonokból készítik.

Képgaléria

Forrás: dezeen.com

About The Author

Vélemény, hozzászólás?