A klímanagykövet

JANE GOODALL INTÉZETE 5 MILLIÓ FÁT ÜLTET, AUKCIÓ TÁMOGATJA ŐKET BUDAPESTEN

Dr. Jane Goodall előirányozta 5 millió fa ültetését idén. Ennek eléréséért rendeznek jótékonysági aukciót Budapesten. A világhírű etológus szerint itt az ideje annak, hogy a Föld  összes lakója kivegye a részét a munkából, és megtegye a kötelességét.

 

A Jane Goodall Intézet, a 10 millió fa és a Plant for the planet Magyarország segítségével egy pénzügyi alap létrehozásán dolgozik, melybe olyan magyar gazdák csatlakozhatnak, akik a mezőgazdasági művelésbe vont földjeik bizonyos részét fasorok és erdőfoltok telepítésére ajánlhatják fel. Az ültetések és az élőhely kezelések koordinációját szakemberek végzik, első közös ültetésünk 2020 február 15-én volt.
https://okooazis.blog.hu

A pénzügyi alap megteremtéséért 2020. március 6-án nagyszabású aukciót rendez a szervezet. Az árverés témája ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások. A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, design termékek és élmény programok.

5 millió fát ültetnek világszerte 2020-ban Fotó: The Jane Goodall Institute

A magyarországi Jane Goodall Intézet januárban jelentette be, hogy csatlakozik a szervezet névadójának az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akciójához.

Dr. Jane Goodall előirányozta 5 millió fa ültetését idén újratelepítés vagy helyreállítás formájában. Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, melynek célkitűzése az 1 billió, vagyis ezer milliárd fa ültetése az évtized során.

A világhírű etológus rengeteget utazik országról országra, és előadásokat tart arról – szavait idézve –, „hogyan használjuk az életünk ajándékát arra, hogy a világ egy jobb hely legyen.”

A Meteorológiai Világszervezet legutóbbi jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6%-kal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat.

Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

„Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét.” – Dr. Jane Goodall „A billió fa ültetése kampány – www.1t.org – olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához.

Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots&Shoots program keretében csatlakozunk,amely segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét.” –  jelentette be Dr. Jane Goodall, DBE, ENSZ békenagykövet.

Tavaly nyáron Budapesten ültetett fát Dr. Goodall gyerekekkel Fotó: MTI

Az aukció katalógusa elérhető:

https://issuu.com/janegoodallintezet/docs/jane_goodall_auction_issuu

Nyitókép forrása: The Jane Goodall Institute

 

 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?