A csávázás szó a magok kémiai kezelézést jelenti, amely során ún. csávázószerrel vonják be a vetőmag külső részét, mint a mogyorót a csokidrazséban, annak érdekében, hogy a mag külső felületén vagy belsejében élő kórokozók elpusztuljanak.
szerző: Dr. Hoffmann Orsolya
A mérések szerint a csávázott mag vegyszermaradéka a növényben is kimutatható lesz, illetve a későbbiekben a termésekben is. A legkönnyebben onnan ismerjük meg, hogy a vásárolt mag csávázott, ha természetellenes színe van, pl. pirosas vagy kékes a bevonata. Ha egy gyártó csávázza a magokat, akkor azt fel kell tűntetnie a vetőmag zacskóján illetve ma már léteznek olyan csomagolások is, ahol a hátsó rész átlátszó, így mi is meggyőződhetünk róla a saját szemünkkel (pl. borsó és babféléknél).
A bio minősítésű magoknál nem használhatnak az előállítók csávázószereket, ott tehát garantált a tisztaság, de ezek a magok drágábbak is. Véleményem szerint használhatunk nemcsak bio minősítéssel rendelkező vetőmagot is, ha elolvassuk pontosan, mit is tartalmaz a zacskó.
Igen, de mi van ha mégis? A kérdésre a saját több éves tapasztalatom alapján a válasz az, hogy még sosem fordult elő, hogy a csávázatlan mag nem kelt volna ki vagy emiatt a növény betegségben szenvedett volna, szóval szerintem a csávázás a felhasználó szempontjából felesleges. Én kínosan figyelek arra, hogy ne vegyek kémiai úton csávázott magot, ha nagyon ritkán mégis belefutok, akkor semmiképpen sem vetem el, hanem megszabadulok tőle.
Létezik egyébként biológiai csávázás is, a legegyszerűbb módja a csírázási időszak felgyorsítására és a magok védelmére például az, ha a borsót, babot előáztatjuk egy pár órára. Ha készítettünk csalánlevet a kertünk egy félreeső zugában (nagyon büdös tud lenni, de a vérbeli kertész imádja ezt a szagot!), akkor ebbe is beáztathatjuk.
Vetőmagokat természetesen online is lehet rendelni, ami a mostani időszakban talán célszerűbb is. A vetőmagoknak bár van szavatossági idejük, tapasztalataim szerint egy-két évig még a legtöbb csíraképes lesz, így ha azon gondolkodik valaki, hogy jó-jó, de mennyit rendeljek, akkor segítségképpen a salátát (tavasszal és ősszel), györkérzöldségeket (csapadékosabb időszak előtt bármikor) többször is vethetjük és ha a vetőmagunk mégsem fogy el, akkor egyrészt cserélhetünk a szomszédokkal, ismerősökkel, másrészt hűvösebb, sötét helyen tárolva jövőre is felhasználhatjuk őket.
Honnan, milyen magot érdemes venni? Az alábbi táblázat segítségünkre lehet!
Tapasztalataim szerint Magyarország egyik legnagyobb vetőmaggyártója, a ZKI sajnos szinte mindegyik vetőmagját csávázza, így én ZKI-s vetőmagot nem veszek.
*A szerző a Pillangókert és a Városi farm blog szerkesztője-írója.
Nyitókép: Unsplash
You may also like
-
Virágos sávok kialakításával segíthetjük a biodiverzitást akár a kertünkben is
-
Ronda és vélhetően egészségtelen, mégis sokan használnak gumiabroncsot növényültetéshez
-
Annyi sok haszna van a közösségi kerteknek, hogy éppen most is kialakítanak egyet
-
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország a világ 10. legdinamikusabban fejlődő országa
-
Közösségi komposztálót állítottak a Tabánban