Ilyen magokat válassz, ha vegyszermentesen szeretnél termelni

A csávázás szó a magok kémiai kezelézést jelenti, amely során ún. csávázószerrel vonják be a vetőmag külső részét, mint a mogyorót a csokidrazséban, annak érdekében, hogy a mag külső felületén vagy belsejében élő kórokozók elpusztuljanak.

 

szerző: Dr. Hoffmann Orsolya

A mérések szerint a csávázott mag vegyszermaradéka a növényben is kimutatható lesz, illetve a későbbiekben a termésekben is. A legkönnyebben onnan ismerjük meg, hogy a vásárolt mag csávázott, ha természetellenes színe van, pl. pirosas vagy kékes a bevonata. Ha egy gyártó csávázza a magokat, akkor azt fel kell tűntetnie a vetőmag zacskóján illetve ma már léteznek olyan csomagolások is, ahol a hátsó rész átlátszó, így mi is meggyőződhetünk róla a saját szemünkkel (pl. borsó és babféléknél).

A bio minősítésű magoknál nem használhatnak az előállítók csávázószereket, ott tehát garantált a tisztaság, de ezek a magok drágábbak is. Véleményem szerint használhatunk nemcsak bio minősítéssel rendelkező vetőmagot is, ha elolvassuk pontosan, mit is tartalmaz a zacskó.

Igen, de mi van ha mégis? A kérdésre a saját több éves tapasztalatom alapján a válasz az, hogy még sosem fordult elő, hogy a csávázatlan mag nem kelt volna ki vagy emiatt a növény betegségben szenvedett volna, szóval szerintem a csávázás a felhasználó szempontjából felesleges.  Én kínosan figyelek arra, hogy ne vegyek kémiai úton csávázott magot, ha nagyon ritkán mégis belefutok, akkor semmiképpen sem vetem el, hanem megszabadulok tőle.

Zöldségek-gyümölcsök a kiskertből Fotó: Dr. Hoffmann Orsolya

Létezik egyébként biológiai csávázás is, a legegyszerűbb módja a csírázási időszak felgyorsítására és a magok védelmére például az, ha a borsót, babot előáztatjuk egy pár órára. Ha készítettünk csalánlevet a kertünk egy félreeső zugában (nagyon büdös tud lenni, de a vérbeli kertész imádja ezt a szagot!), akkor ebbe is beáztathatjuk.

Vetőmagokat természetesen online is lehet rendelni, ami a mostani időszakban talán célszerűbb is. A vetőmagoknak bár van szavatossági idejük, tapasztalataim szerint egy-két évig még a legtöbb csíraképes lesz, így ha azon gondolkodik valaki, hogy jó-jó, de mennyit rendeljek, akkor segítségképpen a salátát (tavasszal és ősszel), györkérzöldségeket (csapadékosabb időszak előtt bármikor)  többször is vethetjük és  ha a vetőmagunk mégsem fogy el, akkor egyrészt cserélhetünk a szomszédokkal, ismerősökkel, másrészt hűvösebb, sötét helyen tárolva jövőre is felhasználhatjuk őket.

Honnan, milyen magot érdemes venni? Az alábbi táblázat segítségünkre lehet!

Tapasztalataim szerint Magyarország egyik legnagyobb vetőmaggyártója, a ZKI sajnos szinte mindegyik vetőmagját csávázza, így én ZKI-s vetőmagot nem veszek.

*A szerző a Pillangókert és a Városi farm blog szerkesztője-írója.

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?