Rendületlenül égetjük a kerti hulladékot, pedig a koronavírusnak segítünk ezzel

A vírusok megtapadnak a fűtésből, közlekedésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék (PM) felületén és így a fertőzésveszély is megnövekszik – hívja fel a figyelmet a Levegő munkacsoport. Az eddigi figyelmeztetések ellenére a kerti hulladékégetések száma nem csökken, és a kémények is ontják a füstöt, ahogyan a néhány napja Érden készült felvétel is mutatja.

A múlthét második felében három civil szakmai szervezet közleményben jelezte, hogy a szennyezett levegő súlyosbítja a koronavírus hatását. A Levegőmunkacsoport most arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusok megtapadnak a fűtésből, közlekedésből és egyéb forrásokból származó apró légszennyező részecskék (PM) felületén és így a fertőzésveszély is megnövekszik. Így a kerti avarégetés vagy a kéményből kiáramló füst növeli a kockázatokat. Az, hogy az avarégetés függetlenül a vírustól milyen szennyezőanyagok kiáramlásával jár, itt olvashatunk.

Kínai kutatók 2014-ben publikáltak egy tanulmányt, melyben a 20 milliós Peking légszennyezettségét és annak közegészségügyi kockázatait elemezték. Itt kimondják, hogy a légszennyező részecskék (PM) és az emberi egészségre ártalmas mikroorganizmusok mennyisége között összefüggés van. Azokban a napokban, amikor kiemelkedően magas volt a légszennyezettség, a mikoorganizmusok jelenléte is magasabb volt. Amerikai tudósok pedig a koronavírus kapcsán bebizonyították, hogy a levegőben lévő részecskékre tapadó koronavírusok több órán keresztül is fertőzőek maradnak.

A Levegő munkacsoport arra is felhívja a figyelmet, hogy Az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság tanulmányának szerzői   megvizsgálták a vírus terjedési sebességét az egyes érintett területeken, majd összevetették a légszennyezettségi adatokkal. Azt az eredményt kapták, hogy minél szennyezettebb volt egy terület levegője, annál gyorsabban terjedt a koronavírus. Vagyis a szennyező részecskék mintegy tovább terítették a mikroorganizmusokat. Azt is kiemelik, hogy a Pó-völgyben (amelynek területe az Alföldéval azonos méretű), ahol az elmúlt hetekben rendkívül magas volt a légszennyezettség, rövid idő alatt hihetetlenül sok ember fertőződött meg.

A kutatók egyúttal azt állítják, hogy nem igaz, miszerint egy fertőzött embertől vagy felülettől pár méternyire már biztonságban vagyunk. A szennyező részecskéken a vírus ennél sokkal nagyobb távolságokra is eljut.

A munkacsoport a következőket javasolja:

  • Minél kevesebbszer használjunk benzines, dízeles járművet!
  • Lehetőleg ne fűtsünk szilárd tüzelőanyaggal!
  • Ha csak szilárd anyaggal tudjuk otthonunkat melegen tartani, csak száraz fával fűtsünk!
  • Semmiképp ne fűtsünk hulladékkal! (A hulladékégetés nemcsak rendkívül egészségkárosító, de jogszabály is tiltja: a szabálysértők 300 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatóak – akár naponta is.)
  • A szabadban se égessünk – se avart, se kerti hulladékot, se mást!
  • Ne dohányozzunk!
  • Ha mégis dohányoznánk, ügyeljünk arra, hogy ezt másoktól távol tegyük, hiszen a dohányfüst is közvetítheti a vírust!

Az már most látható, hogy Kínában és Olaszországban a szigorítások és a légszennyezés csökkenéséhez vezettek, mivel kevesebb járművet vezetnek és az ipari kibocsátások csökkennek.

Cikkünk nyitóképe 2020. március 18-án készült Érden. Forrás: Horcsek Ágnes/facebook

About The Author

Vélemény, hozzászólás?