Szeméttelep közelében megsérült madarakat mentettek

Főleg az ínségesebb időkben a madarak a hulladéklerakókból szedik össze a táplálékukat. A hejőpapi szeméttelep mellett élő sirályok közül néhány súlyosan megsérült, de a Mályi Madármentőknek köszönhetően a napokban gyógyultan engedték el őket.

 

A Hejőpapi mellett található hulladéklerakónál és a szomszédságában lévő tavakon több ezer dankasirály tölti az ősztől tavaszig tartó időszakot – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. Mellettük kisebb számban, de még így is százas, ritkán ezres nagyságrendben vannak jelen a vihar-  és a sztyeppi sirályok továbbá rendszeresen megfigyelnek a szakemberek néhány példány sárgalábú, hering- és ezüstsirályt  is. A sirályok mellett varjúfélék, egerészölyvek, vörös vércsék, sőt időnként parlagi sasok  és kerecsensólymok  is megjelennek a területen. A kitermelés miatt be nem fagyó vizeken pedig réce- és gémfélék, szárcsák  és nagy kárókatonák keresik táplálékukat.

Sárgalábú és sztyeppi sirályok (Fotó: Balázsi Péter)

„Ahol ennyi madár összegyűlik, ott elkerülhetetlen, hogy időnként egyik-másik példány megsérül, röpképtelenné válik.” – jelzik az ornitológusok.

A hejőkeresztúri templom udvarán egy szárnysérült viharsirályt vettek észre arra sétálók. A településen két sztyeppi sirályt is találtak, a fiatalabb példány a Hejőpapit és Mezőcsátot összekötő út szélén kábultan álldogált. Valószínűleg mindhárman a hulladéklerakó-kavicsbányató és a nyékládházi tavak közötti ingázásuk során szenvedtek balesetet.

A sérült, elsőteles viharsirály(Fotó: Soós Gábor)

A Mályi Madármentő Állomásra kerültek, ahol a szakszerű kezelés és hosszabb-rövidebb idő után felépültek, majd a szeméttelep mellett található szántón engedték őket szabadon. Csakúgy, mint a szintén Mályiban megerősödött két egerészölyvet is. „Mindegyik madár – az ornitológiai fémgyűrű mellett – színes jelölőgyűrűt is kapott, így távcsővel, fényképezőgéppel is le lehet olvasni őket a jövőben” – írják a  szakemberek.

Újra szabadon!

Egy felgyógyult sztyeppi sirály szabadon engedése lassított felvételen (Videó: Mályi Madármentő Állomás)

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. március 11., szerda

Nyirókép és video: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

About The Author

Vélemény, hozzászólás?