A Holt-Tisza Tiszakécskénél

Több mint 145 millió eurót kap hazánk a Tisza-menti települések árvízvédelmére

A Kohéziós Alap 49,6 millió euróval (kb. 17 milliárd Ft) támogatja a Tisza-menti települések árvízbiztonságának növelését, valamint 95,7 millió eurót (kb. 32,5 milliárd Ft) szánnak a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítésére, hogy a térség több mint 132 ezer lakosát mentesítsék az árvízveszélytől.

 

Az Európai Bizottság 14 nagyszabású infrastrukturális projektet érintő, több mint 1,4 milliárd euró értékű beruházási csomagot hagyott jóvá a napokban, köztük két magyarországi nagyobb projektet is – talált rá az információra a brüsszeli testület közleményében a portfolio.hu. A projektek hazánk mellett további 6 tagállamban (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Portugália, Románia és Spanyolország) fognak megvalósulni.

Magyarországon két, az árvízbiztonság növelését és a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítását szolgáló projekt részesül összesen 145,3 millió euró támogatásban:

  • Válaszként az elmúlt évtizedek szélsőséges áradásaira, a Kohéziós Alap 49,6 millió euróval (kb. 17 milliárd Ft) támogatja a Tisza-menti települések árvízbiztonságának növelését a szolnoki vasúti híd és Kisköre közötti árterület állapotának javítása révén.
  • Szintén a Kohéziós Alapból 95,7 millió eurót (kb. 32,5 milliárd Ft) szánnak a Felső-Tisza árvízvédelmi rendszerének kiépítésére, hogy a térség több mint 132 ezer lakosát mentesítsék az árvízveszélytől. Ez a projekt magában foglalja a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítását is, támogatva ezáltal a vízalapú gazdaság fejlődését.

Az ún. nagyprojektek az uniós kohéziós politika nagyszabású beruházásai, melyek értéke egyenként meghaladja az 50 millió eurót.

Nyitókép: MTI

About The Author

Vélemény, hozzászólás?