Veszélyes hulladék, fertőzés forrása lehet a használt védőmaszk, ennek megfelelően kell kidobni

A használt arc- és szájmaszkok, védőfelszerelések veszélyes hulladéknak minősülnek – válaszolta lapunk megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóosztálya. Ennek megfelelően kell használat után tárolni ezeket.

 

Ahogy a napokban megírtuk, Hongkongban már problémát jelent a használt  arcmaszkok kezelése, a lakosság egy része a tengerbe, a természeti környezetbe hajítja azokat. Lapunk megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot,  mi a teendő a műanyag alapú maszkokkal, védőfelszerelésekkel, hiszen akár potenciális veszélyforrást is jelenthetnek, ugyanis ahogyan a koronavirus.hu oldal írja: fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják”.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunk megkeresésére a következő tájékoztatást adta: „használt védőfelszerelés veszélyes hulladéknak minősül. Egészségügyi intézményekben ezek kezelésére megvan a külön eljárásrend. Az otthon használt védőfelszerelést használat után dupla nejlonzacskóba kell helyezni, úgy kidobni. Hasznos, ha a használt maszkot kettévágják, nehogy valaki más használni tudja.”

A hulladékvadász.hu eközben felhívja a figyelmét a közösségi szemétszedési akciók szervezőinek, hogy tartsanak balesetvédelmi oktatást eseményük kezdetekor. „Ennek megtartása most aktuálisabb lehet, mint bármikor, hiszen az utóbbi hetek hírei főként a koronavírusról és az azt övező pánikról szólnak. 2020. március 11-től a WHO világjárvánnyá minősítette a Kínából induló vírusos fertőzést”.

Mint írják, nem szeretnének pánikot kelteni, de fontos felhívni a figyelmet az eldobott szemét és ezáltal a szemétszedési akciók alkalmával fellépő plusz nem várt veszélyekre.

Jelzik, a koronavírusok a legfrissebb analízis szerint akár 3 napig képesek aktívak maradni műanyag és fém felületeken. A  medRxiv weboldalán elérhető kutatásból ez kiolvasható, de az eredmények csak előzetesek.

Kiemelt veszélyt jelenthetnek a cigicsikkek és eldobott PET palackok, hiszen ezek a leggyakrabban eldobott egyszer használatos műanyagok.

A hulladékvadász.hu felhívja a figyelmet arra, hogy aki szemetet szed, a következőkre figyeljen.

  • mindig használj szemétszedő kesztyűt;
  • használj egészségügyi maszkot;
  • zárt ruházat javasolt;
  • ne nyúlj az arcodhoz;
  • ne nyúlj más arcához;
  • az akció után mosd ki a ruháidat magas hőfokon;
  • ha szemétszedő botot használsz minden esetben fertőtlenítsd;
  • ha szelfizel az összeszedett szeméttel utána a telefonodat is fertőtlenítsd.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?