Nyíregyháza, 2020. április 14. Csige Anikó és Csáki Szilárd kertészkedik Nyíregyházán, harmadik emeleti társasházi lakása erkélyén 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány miatt otthon tartózkodó pár az erkélyén termeszt zöldségeket és fûszernövényeket. MTI/Balázs Attila

Kertészkedés a harmadikon – Nyíregyházán ‘bevetették’ az erkélyt a járvány idejére

A járvány alatt, a bezártságban sokan sokféle módon találják fel magukat. Egy Nyíregyházán élő pár például növényeket termeszt a balkonon.

 

Csige Anikó és Csáki Szilárd Nyíregyházán, harmadik emeleti társasházi lakása erkélyén kezdett el kertészkedni.  A koronavírus-járvány miatt otthon tartózkodó pár zöldségeket és fűszernövényeket termeszt.

Olyan növényeket vetettek el és palántáztak, amelyekért egyébként zöldségeshez járnának nap mint nap: paradicsomot, paprikát, sárga- és fehérrépát, hagymát, fűszernövényeket.

 

 

Fotók: MTI/Balázs Attila

Fűszernövény-kalauz balkonra és konyhakertbe, ha kedvet kapnál a kertészkedéshez:

  • Bazsalikom

A legkeresettebb zöldfűszerek egyike. Az igényes fajok közé tartozik, rendszeres öntözést igényel, de nem tűri a pangó vizet. Magról vetjük, de dugványozással is szaporítható kora tavasszal. A hosszú tartás titka, hogy mindig másik hajtásáról csípjük le a leveleket vagy a csúcsrügyet, és akkor oldalirányba elágazik. Erőteljes növekedésű, így megfelelő tartás mellett sokáig „szüretelhetünk”. Kiültetését kizárólag a tavaszi fagyok után javasoljuk. Balkonládában és szabadföldben egyaránt termeszthető.

  • Kapor

Magvetéssel szaporítjuk, szabadföldbe március végétől májusig. Tartása könnyű, így aki kis veteményeskerttel rendelkezik, annak mindenképpen ajánlott. A virágzáskor a következő évi vetőmag is begyűjthető. Talajra nem igényes és a szárazságot is jól tűri, így homoktalajokon is termeszthető.

  • Kakukkfű

Balkonládába vagy szabadföldbe egyaránt ültethető cserje. Rengeteg fajtája megtalálható a piacon a közönséges kakukkfűtől a citromillatúig. Dugványról szaporítható a legkönnyebben. Közepes vízigényű, könnyen tartható. Sziklakertekbe díszként is tökéletes választás, növényvédelmében a levéltetvekre érdemes odafigyelni.

  • Majoranna

Az olasz és mediterrán konyha kedvelőinek kötelező, aromájáról elsősorban a pizzafűszer-keverékek jutnak eszünkbe. Tartása könnyű, cserjéje egész télen kint maradhat a kertben így akár a sziklakertbe, évelőágyásba is ültethetjük. Januári magvetéssel már tavasszal kiültethető, de érdemesebb dugványról szaporítani, hiszen úgy hamarabb kapunk szüretelhető növényt belőle. Hasonló igényei vannak a bazsalikomhoz, így inkább gyakorlottabb kertészekedőknek javasolt.

  • Menta

Agresszíven terjeszkedik, így olyan ágyásba tegyük, ahol nem probléma, ha elnyom más növényeket. A mentáknak is több fajtája van, így kedvünkre válogathatunk a különböző aromák között. Tősarjakkal terjed, így azokkal szaporítható is. Könnyen tartható házikertbe, dézsákba, balkonládába nem javasoljuk térigénye miatt.

  • Zsálya

Karakteres ízvilágú fűszercserje. Évelőágyásokba, rézsűkbe, sziklakertekbe érdemes ültetni, illóolaját a kozmetikai ipar is használja. Dugványozással szaporítható a legkönnyebben, a szárazságot is jól tűri. Elsősorban kerti növény, illetve nagy dézsákban is tartható, de nagy bokorrá nő az évek során, így nagy a térigénye. A levéltetveken kívül a rozsdabetegségekre fogékony egy-egy fajtája.

  • Tárkony

Az akár 150 cm magasra növő évelő a fehér húsok kedvelt társa. A zsályához hasonlóak igényei, dugvánnyal és magról is szaporítható kora tavasszal. Mivel az ürömfélék nemzetségébe tartozik, így előfordulhat allergiás reakció fogyasztásakor. A szárazságot nehezen tűri, és a pangó vízre is érzékeny, de ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkro hosszútávon szép bokorrá nevelhető.

  • Petrezselyem

A legismertebb zöldfűszer, ami szinte minden konyhakertben előfordul. Vízhajtó hatásának köszönhetően a népi gyógyászatban is előszeretettel használják. Magról vetve szaporítjuk, általában szabadföldbe. Esetenként palántáról is szaporítható, de sokkal életerősebb növényeket nevelhetünk magvetés útján. Nem tűri a szárazságot és a jó vízáteresztő, tápanyagdús talajokban fejlődik jól.

  • Lestyán

A zellerfélék ízvilágához hasonló, de attól lágyabb aromájú. A tápanyagban gazdag helyeket kedveli, tőosztással is szaporítható. Ha jól érzi magát hamar kivadul és sarjakkal gyorsan elterjed az egész veteményesben. Kezdő kertészeknek is ajánljuk, hiszen könnyű lestyánt nevelni. Viszonylag igénytelen, de a tartósan nedves, pangó vizet nem szereti.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?