Barna medvék bukkantak fel a Bükkben és a Mátrában: ezt tedd, ha találkoznál velük

Az elmúlt napokban több bejelentést kapott a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, miszerint barna medvét láttak a Bükk és a Mátra területén. Mindeközben a Gortva Birtok tulajdonosa fotókat tett közzé a terültén megjelenő medvebocsokról. A szakemberek jelzik, a medve – ha nem érzi veszélyben magát vagy a kölykeit – elkerül bennünket. De érdemes felkészülni, és néhány dolgot betartani, ha a medve mégis közelünkbe kerül: például soha ne nézzünk a szemébe.

Barna medvével nem minden nap találkozunk kirándulásaink során, főleg azért nem, mert a medve általában távolságot tart az embertől. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult helyzetben” vagy a bocsait védve támad – jelzi a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, miután többen bejelentették, hogy medvét láttak a Bükkben, a Mátrában és konkrétan Pásztó közelében is. Ezt alátámasztja, hogy a Nyikom-bércben lévő Gortva Birtok tulajdonosa a facebookon képeket is megosztott a területén megjelenő bocsokról.

„Felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására” – jelzik ennek kapcsán a bnpi.hu szakemberei.

Medvebocsok 2020. április 16-án éjjel a Gortva Birtokon

Közleményükben arra is kitértek, hogy álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba (keringtek ilyen hírek). Ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye – így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva.

„Alapvetően ki kell jelenteni, hogy a medvével, farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, hiszen jó esetben nem mennek az ember közelébe” – erősítették most meg.

Mint kiemelik, sok tévhit kering azzal kapcsolatban is, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik. A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak.

Fontos, ezért tartsd be: 

• A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!

• A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!

• A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

• Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.

• Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!

• Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!

• Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.

• Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

• Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.

• Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.

• Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Az Igazgatóság munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon tehetik meg.

A nyitókép illusztráció / Shutterstock

About The Author

Vélemény, hozzászólás?