Biztonságos fészektartókat kaptak a gólyák 56 helyszínen

56 fészektartót helyezett ki az E.ON a gólyák számára, így már csaknem 4400 eszköz segíti a vándormadarakat az oszlopokon az energiacég szolgáltatási területein; az Őrségi Nemzeti Parkban emellett 100 vörösvércse-költőládát helyeztek el a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira.

 

Madárvédelmi szakemberek 56 helyszínt javasoltak, ahova az E.ON újabb fészektartókat helyezett el. Ezeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartják, és ha kell, cserélnek – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek a szakemberek, emellett kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei azon dolgoznak, hogy a nyugati országrészben minél nagyobb számban telepedjen meg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár, a vörös vércse. Céljukhoz csatlakozva az E.ON a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopain biztosít helyet a költőládáknak, szerelői végezték ezek felhelyezését 15-20 méter magasba. Az együttműködés az elmúlt évben kezdődött, a korábban elhelyezett fészkeket szívesen használták a régióba érkező vörösvércse-párok, beköltöztek, fiókákat neveltek.

Az áramszolgáltató szakemberei mûfészket szerelnek fel egy villanyoszlopra Semjénházán 2017. február 16-án. Egy gólya már több éve a faluban telel, ezért az áramszolgáltató szakemberei a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttmûködésével ezen a napon egy mûfészket szereltek a fészekfoglalási idõszak elõtt egy villanyoszlopra. A gólyát a hidegebb napokon a helybéliek etetik.  Fotó: Varga György/MTI

A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma. Az energetikai cég törekvése az, írja a közleményben, hogy biztonságos környezetet alakítson ki az élővilág számára, ezért az ország nemzeti parkjaival idén írásba is foglalja a közös munka keretrendszerét.

Fő célok közé tartozik többek között a legjobb műszaki megoldások megtalálása, a madárvédelemben dolgozók biztonságának fokozása védőeszközök és oktatások segítségével, valamint a madarak gyűrűzéséhez kapcsolódó munkafolyamatok összehangolása. A madárvédelmi munkák mindegyikét még korábban, a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése előtt végezték el – áll az összegzésben.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?