Ezeréves tárgyak kerültek elő az olvadó gleccserek alól

A klímaváltozás miatt ezeréves régészeti leletek kerültek elő a norvég hegyvidéken olvadó jég alól. A tárgyakra, melyek meglepően jó állapotban vannak, egy Viking-korszakban használt útvonal mentén bukkantak rá a régészek.

A Norvégia középső, hegyes táján fekvő Lendbreen-gleccser jegét átszelő útvonalra 2011-ben figyeltek fel először a helyi régészek, ekkor ugyanis az út mentén egy 3. vagy 4. századból származó gyapjú tunika került elő – íra a Guardian. Azóta a jég még jobban visszahúzódott a hegyről, és több száz éves leletek kerültek felszínre alóla: kötött kesztyűk, bőrcipők és nyilak – közölték a felfedezés részleteit a kutatók a Antiquity folyóiratban.

Ezt az útvonalat a helyi gazdák és utazók a 3. századtól a 14. századig használták. Az út mellett talált tárgyak közt a szénizotópos kormeghatározás alapján kimutatták, hogy több darab is 1000 tájáról, a vikingek korából származik. Ekkor a régióban virágzott a kereskedelem.

Fotó: Espen Finstad/secretsoftheice.com

James Barret, a Cambridge-i Egyetem középkori régészet professzora aki 2011 óta a norvég régészekkel közöse dolgozott a feltárásokon, elmondta, hogy az ezer évig jég alatt rejtőző használati tárgyak kitűnő állapotban maradtak fenn. A leletek között finom fafaragások, nyírfából készült guzsaly, sőt egy bronzkori sí is van. 2019-ben egy hótaposó került elő, amelyet lovak patájára erősítettek, és amely Barrett szerint önmagában is rendkívül figyelemre méltó lelet.

A tudós ugyanakkor rámutatott, hogy miközben maguk a leletek kétségtelenül izgalmasak, a történet, amelyet ezek a használati tárgyak együtt elmesélnek a hágóról és az utazókról, még ennél is érdekesebb. Barrett azt is hozzátette, hogy a nagy léptékű olvadás miatt a Lendbreen jege szinte már teljesen eltűnt, így hamarosan még több lelet előkerül alóla. A norvég hegyvidék magasabb részein ugyanakkor még maradnak jégfoltok.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?