Sok éve eltűnt paradicsomfajták bukkantak fel egy magyar kutatás nyomán

A növények genetikai sokszínűsége az elmúlt években, évtizedekben súlyosan sérült. Ezért az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tájfajta paradicsomok termékfejlesztésébe kezdett. A máriapócsi, gyöngyösi és mátrafüredi paradicsom újra termesztését többéves kutatómunka előzte meg.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2012-ben indított útjára egy kutatási projektet, melyben a hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgálta. A munkához a Növényi Diverzitás Központtól, más néven a tápiószelei génbanktól kaptak magokat, ugyanis akkorra már a tájfajta paradicsomok szinte teljesen kiszorultak a köztermesztésből. A vizsgálatok célja az volt, hogy megtalálják a termesztésre legalkalmasabb tájfajtákat, amik aztán újból megjelenhetnek a hazai kertekben – olvasható az intézet oldalán.

A növények genetikai sokszínűsége az elmúlt években, évtizedekben súlyosan sérült. A 2014-es adatok szerint 369000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ezzel az, hogy a kultúrnövények genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben – közölte az ÖMKi.

Máriapócsi tájfajta paradicsom
Fotó: ÖMKi

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján jöttek létre, sokszínűségükön keresztül képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Tehát a fenntartható gazdasági modellhez fontos genetikai erőforrást jelentenek.

A paradicsomok újratermesztéséhez az első években az ÖMKi kutatói 35 tájfajtát vizsgáltak meg 28 ökogazdaság segítségével országszerte. Majd szűkült a kör, és 2015-től a Szent István Egyetemmel együttműködve három termesztési szezonon keresztül 10 paradicsom tájfajtát figyeltek meg részletesebben. A szakemberek a legjobb tájfajtákat a termesztési eredmények, a kóstolók és a beltartalmi vizsgálatok alapján választották ki, és tavaly be is mutatták egy palánta-örökbefogadási akció keretében.

Az érdeklődés olyan jelentős volt, hogy idén már egy országos áruházlánc is segíti a munkát. Az intézet hangsúlyozza, hogy a cél sokkal több volt az egyszerű értékesítésnél. „A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet kutatásaink témájára – ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére” – közölték.

Összesen 8000 máriapócsi, gyöngyösi, és mátrafüredi tájfajta bio paradicsompalánta került az országos áruházlánchoz a napokban. Azok, akik bio paradicsompalántát nevelnek, egészségükért is sokat tesznek – jelzik a kutatók –, mindazon túl, hogy az agrárörökséget, a környezetvédelmet és a hazai fenntartható gazdálkodást is támogatják.

8000 bio paradicsompalánta került forgalomba
Fotó: ÖMKi

Nyitókép: Markus Spiske / Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?