Kerüljön be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába az egészséges környezethez való jogunk

Kerüljön be az egészséges természeti környezet a minden embert megillető alapvető emberi jogok közé. Erre kérik a természetvédelmi szervezetek világszerte az Egyesült Nemzetek Szövetségét (ENSZ). Te is aláírhatod a nemzetközi petíciót. 

A BirdLife International nemzetközi természetvédelmi szervezet nyílt levelet fogalmazott António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának, amelyben arra kéri, hogy lépjen meg egy olyan intézkedést, amire eddig nem volt példa: nyilatkozza ki, hogy az egészséges természeti környezet alapvető emberi jogjelzi közleményében a Magyar Madártani Egyesület, a BirdLife magyarországi partnerszervezete.

A levélben azt kérik az ENSZ-től, hogy a koronavírus-járványra adott válaszlépések egyikeként az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába kerüljön be egy 31. Cikk, amely az egészséges természeti környezethez való jogot biztosítja.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egy ENSZ által elfogadott nyilatkozat, ami a második világháború romjaiból született, és a történelemben először olyan alapvető jogokat fogalmazott meg, amelyek minden embert megilletnek és amelyet egyetemes szinten védeni kell. A Nyilatkozat 30 cikkben foglalja össze az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat, azonban a környezet egészségéről, amitől szinte minden életforma – így az ember is – függ, nem esik említés.

Amennyiben a kezdeményezés sikeres, ez a kiegészítés lenne az első módosítás a mérföldkövet jelentő Nyilatkozat 1948-as megfogalmazása óta.

„A koronavírus-járvány a legnagyobb globális válság a második világháború óta. A járvány alakulása kétségbeejtő, de esélyt adhat a világ vezetőinek arra, hogy átformálják a társadalmat annak érdekében, hogy jóllétünk és a következő generációk jólléte biztosítva legyen – mondta Patricia Zurita, a BirdLife International ügyvezetője. „A bolygó egészsége a mi egészségünk. A túlélésünk és mentális egészségünk a természet függvénye, de tetteink felborították a Föld természetes egyensúlyát.”

A klímaváltozás és a biológia sokféleséget érintő válság kettős szorításában élünk, amely nem csak fajok millióit sodorta a kihalás szélére, de az emberek egészségét is károsan befolyásolja. A jelenlegi járvány gyökerei az élőhelyek eltűnéséig és a vadon élő állatok illegális kereskedelméig vezetnek. A klíma válsághoz hasonlóan a koronavírus felhívja a figyelmet arra, hogy eljött az idő az emberiség számára, hogy merész döntéseket hozzon és hatékonyan együttműködjön.

Legyen alapvető jog az egészséges környezet. Fotó: unsplash.com

Korábban is voltak próbálkozások, hogy az egészséges környezethez való jog bekerüljön a Nyilatkozatba, de talán a járvány most elég erős nyomást gyakorol az ENSZ-re és a világ polgáraira, hogy közösen állítsák helyre a természeti környezetet, amely megvédhet minket a jövőben felmerülő hasonló válság esetén.

A 31. cikk egy ajándék lenne a világnak és a jövő generációinak.

Ahelyett, hogy koronavírus okozta válság tanulságait leszűrték volna, egyes vezetők pont kifogásként használják fel ezeket az időket arra, hogy gyengítsenek a természetvédelmi politikájukon. Pedig az egészséges természeti környezethez való jog biztosítása olyan eredmény lenne, amelyből az emberiség még hosszú évszázadokon keresztül előnyt kovácsolhatna, ráadásul az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait csak ezen keresztül lehetne megvalósítani.

A nyílt levél célja, hogy a 31. Cikk bekerüljön a 2020 szeptemberében tartandó ENSZ Közgyűlés napirendi pontjai közé, így esély van arra, hogy 2023 decemberére, a Nyilatkozat elfogadásának 75. évfordulójára a Közgyűlés is jóváhagyja.

„Fontos, hogy a globális válsághelyzetekből a kiutat, csak globális együttműködéssel lehet megtalálni. A járvány-, a klíma- és biológiai sokféleség válság elleni küzdelem is csak így lehetséges. Mindenki részese kell legyen ennek az együttműködésnek, amely tudásra alapozva, együtt globálisan gondolkozik és helyben cselekszik. A nyílt levéllel kezdeményezett szimbolikus lépés fontos alap lehet a későbbi helyes közös irány megtalálásához és a valós cselekvéshez az egészséges természeti környezet megőrzése és helyreállítása érdekében.” – mondta Halmos Gergő az MME igazgatója.

Itt csatlakozhatsz a globális petícióhoz (angolul): http://www.birdlife.org/article31
A nyílt levél (angol nyelvű) >>INNEN<< tölthető le.

Forrás és nyitókép: MME

About The Author

Vélemény, hozzászólás?