Nincs tilalom: számos településen a járvány ellenére is lehet zöldhulladékot égetni

Több helyen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon és betiltották a kerti hulladék égetését. Ám számos településen  még mindig csak kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot. Érkeznek is szép számmal a panaszok az önkormányzatokhoz és a Levegő Munkacsoporthoz.  

 

A szegedi önkormányzat azt kérte a lakosságtól, ne égessenek se avart, se kerti hulladékot, és semmiféleképpen ne fűtsenek hulladékkal. Akik pedig csak szilárd anyaggal tudják otthonukat melegen tartani, csak száraz fával fűtsenek. Nyíregyházán szerdától tilos elégetni az avart és a kerti hulladékot, a jogszabályt megszegőkkel szemben kötelezően tűzvédelmi bírságot szabnak ki.

A zöldhulladék megsemmisítését komposztálással, hulladéklerakó telepre szállítással javasolja megoldani az önkormányzat. Kaposváron a veszélyhelyzettől függetlenül büntetik az illegális hulladékégetést és -lerakást, a közterület-felügyelet egy éve éjjel-nappal hívható telefonos ügyeletet működtet, valamint a rendőrséggel közös ellenőrzéseket tart. Győrben a 2003-ban hozott önkormányzati rendelet szerint avart és kerti hulladékot égetni bel- és külterületen csak áprilisban és novemberben lehet, de vasárnap és munkaszüneti napokon tilos.

Sopronban március 1. és április 30., valamint október 1. és november 30. között szabad belterületen növényi hulladékot égetni. Pécsen a jogszabályok tavaly május óta nem adnak lehetőséget kerti hulladék égetésére. A kerti, illetve zöldhulladék kezeléséről vagy hasznosításáról a közszolgáltató által működtetett zöldjárat, a városban található hulladékudvarok igénybevételével vagy házi komposztálással kötelesek a lakosok gondoskodni.   Baranya többi városában nem tiltják a kerti hulladék nyílt téri égetését, de az elmúlt években több településen korlátozásokat vezettek be, és felhívják az emberek figyelmét az avar más módon történő hasznosítására.

Székesfehérváron tavaly november óta tilos az avar- és a zöldhulladék égetése, erre a járvány miatt ismételten felhívta a figyelmet az önkormányzat. Bicskén az önkormányzat arra kérte a lakosságot, hogy – tekintettel veszélyhelyzetre – a város közigazgatási területén ne gyújtsanak tüzet.
Velencén március 18. óta tilos a kerti hulladék égetése, aki a tiltás ellenére tüzet gyújt, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.
Ugyanekkora büntetés jár a kerti hulladék égetéséért Martonvásáron is, a tilalom a veszélyhelyzet idejére érvényes.

Szombathelyen is arra kéri az önkormányzat a lakosságot, hogy ne égessen avart és kerti hulladékot. Kéner Balázs, a szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a szabályzás szerint április 30-ig lehetne kerti hulladékot égetni, de most azt kérik az emberektől, hogy ezt ne tegyék. Miskolc önkormányzata arra kéri a helybélieket, hogy tekintettel a koronavírus-járványra, a levegő minőségének védelmében az elkövetkező időben ne égessenek avart, zöldhulladékot, hanem próbálják ki a komposztálást. Ha pedig erre nincs módjuk, gyűjtsék össze a zöldhulladékot az erre szolgáló zsákokban, tegyék ki azokat kapu elé, hogy a hulladékkezelő cég munkatársai elszállíthassák.

Békés megye legtöbb településén a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói továbbra is hetente elszállítják kommunális és a zöldhulladékot a házaktól, és havonta egyszer a szelektív hulladékot is, április közepétől azonban nincs lehetőség gyűjtőpontos zöldhulladék elszállítására és lomtalanításra. Gyulán évek óta tilos zöldhulladékot égetni, Orosházán szeptember 15. és május 15. között, vasárnap és ünnepnapok kivételével lehet égetni.

Tatabányán korábban sem lehetett kerti hulladékot égetni, a járvány miatt bizonytalan időre bezártak ahulladékudvarok. A tavaszi lomtalanítást is lemondta a szolgáltató – közölte az önkormányzat. A város a családi házas övezetekben előre meghirdetett menetrend szerint szállítja el a lakóktól a zsákokba gyűjtött kerti hulladékot. Mivel megoldhatatlan a zöldhulladék gyűjtésére eddig igénybe vett zsákok eljuttatása a lakossághoz, most bármilyen zsák használható, mely a benne lévő tartalmat nem takarja el.

Tatán a járvány miatt nem változtattak a szabályokon. Elsősorban a komposztálást javasolják, de a tavaszi és az őszi hónapokban csütörtökön, pénteken és szombaton reggel nyolctól este hat óráig lehet kerti hulladékot égetni.

Érden április elejétől polgármesteri rendelettel tiltották meg a szabadban és tüzelőberendezésekben avar és kerti hulladék égetését.  Budaörs hivatalos oldala arról ad tájékoztatást, hogy március 16. után plusz zöldhulladékgyűjtő járatot indítanak, hogy elszállítsák a felhalmozódott hulladékot, és hétvégi gyűjtést is beiktattak.

Százhalombattán a szemétszállító cég munkatársainak tehermentesítésére március közepétől a polgármester szünetelteti a zöldhulladék elszállítását a családi házas övezetekból a veszélyhelyzet végéig. A polgármester ezért kérte, hogy a lakosok ne tegyék ki a zöldhulladékot a házak elé, hanem a telken belül tárolják, vagy komposztálják, de leadhatják a hulladékudvarokon is.
Pilisvörösváron március 24-től megtiltották a nyílttéri égetést.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?