Egyre nagyobb védelemre szorulnak a denevérek

A denevéreket régóta övezi misztikus gondolkodás. Az ókori egyiptomiak gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Rómában az ajtóra szögezték őket, mert az a hiedlem élt, hogy így megvédhetik a házat a boszorkányoktól és a betegségektől. Ma a védelmükön van a hagsúly.

Denevérvédelmi projekt indul: a Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna által közösen szervezett program célja az emlősök összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és a fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME Emlősvédelmi Szakosztály egy most induló, négy országot tömörítő, BAT4MAN nevet viselő együttműködési akció által igyekszik eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket. 

A denevéreket régóta övezi misztikus gondolkodás. Az ókori egyiptomiak gyógyító erőt tulajdonítottak nekik. Rómában az ajtóra szögezték őket, mert az a hiedlem élt, hogy így megvédhetik a házat a boszorkányoktól és a betegségektől. Az apacs és a cseroki indián törzsek meggyőződése volt, a denevérek jelenléte valami jó eljövetelét vetíti előre. Kínában ma is azt tartják, jó szerencsét hoznak, ezért a boldogsággal és a hosszú élettel kapcsolják össze őket.

Számos mitológiai történet jelenít meg félig ember, félig denevér lényeket. Rajzok és faragványok emberarcú, denevérszárnyú teremtményeket ábrázolnak. Az alkotások olyan hiedelmeket idéznek, amelyek szerint az ember könnyen az ördög szolgája lehet; ha pedig a gonosz prédájává válunk, mi magunk is könnyen denevérré változhatunk.

A denevérekről, ha ma már kevésbé misztikusak is a közgondolkodás számára, számos hidelem él, miközben a természetben betölött fontos szerepükről alig beszélünk. Pedig a fajok védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében

A BAT4MAN projekt során az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése zajlik majd. Ebben a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap – jelzi az MME. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel.

A szemléletformálás keretében a denevérek által lakott épületek kezelői, lakosok, civil szervezetek, egyházi személyek és szervezetek szakmailag hiteles információt kapnak a denevérek szerepéről és jelentőségéről annak érdekében, hogy megértsék, mekkora veszteséget jelent az állományok csökkenése, a denevérfajok eltűnése. Az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő, denevérodúk készítésével egybekötött akciók során.

A projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei az ukrajnai Ökológiai és Regionális Tudományok Intézete, a Szlovák Denevérvédelmi Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 euróval, amelyből az Európai Unió támogatása 404 671 euró – áll az összegzésben – jelzi az MTI.

Fotók: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?