Hova tűnnek az erdők? – 1990 óta 178 millió hektár erdőt számoltak fel világszerte

9 pontban számszerűsíthető az erdőségek helyzete az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványa alapján. A jelentésből kiderül, hogy 2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, míg az előző időszakban 12 millió hektár volt a veszteség. Vagyis bár az erdőirtás nem szűnt meg, mértéke csökkent. Számos, egyéb adat is van,  így például a globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek, és az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki. 

A jelentés szerint a Földön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. 2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, valamivel kevesebbet, mint az azt megelőző 5 évben, amikor 12 millió hektár volt a veszteségével. A védett területen található erdők kiterjedését is mérték a szakemberek: az elmúlt 30 évben 191 millió hektárral nőtt ezen erdők nagysága – ezzel a teljes erdőterület 18%-a tartozik ide. A legnagyobb ilyen területek Dél-Amerikában találhatók. „Ezzel teljesült a Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés, amely 2020-ra 17%-os mérőszámot irányozott elő” –  jelzi összesítésében a szervezet.

A friss jelentésben a FAO a következőket emeli ki: 

*         A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek.

*         Az elmúlt évtizedben nőtt az erdőterületek mérete Ázsiában, Óceániában és Európában, míg az erdőcsökkenés mértéke Afrikában és Dél-Amerikában volt a legsúlyosabb.

*         Az erdőségek több mint felén (54%) öt ország osztozik: Brazília, Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok.

*         Az elsődleges erdőterületek kiterjedése 1,11 milliárd hektár.

*         Az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki.

*         A talajjavításra és vízmegkötésre kijelölt erdők aránya emelkedőben van.

*         Az erdők nagy többsége (93%) természetes – a maradék telepített.

*         Az erdőterületek 73%-a állami tulajdon, de ennek aránya globálisan csökkenőben van 1990 óta a magántulajdonban lévő erdők javára.

*         Az erdők által megkötött szénkészletek csökkennek az erdőírtással párhuzamosan, ám a sűrűsége valamelyest nőtt az elmúlt 30 évben.

A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek

A 2020-as globális erdei erőforrások felmérésének legfontosabb adatai és az interaktív kiadvány mellett készül egy részletes publikáció is, de ez csak később lesz nyilvános.

Fotók: Unsplash/ Annie Spratt

About The Author

Vélemény, hozzászólás?