A jövő építészete az ökológiai zöldségtermesztés szolgálatában áll majd

A sanghaji YANG Design megtervezte a jövő otthonát, amely szerintük 100 százalékban a fenntarthóságot és az egészségvédelmet szolgálja. A Green Concept House egy olyan futurisztikus lakóhely, amelyben a különböző fenntartható technológiák beépülnek a lakótérbe, és így egy hulladék nélküli, 100%-ban önfenntartó otthont születik, ahol ráadásul magadnak termelheted meg a zöldségeket.

Az évente megrendezett House Vision eseményére építészeket kérnek fel, hogy innovatív technológiák segítségével tervezzék meg a közeli jövő lakóházait. Ebben az évben a Pekingi Olimpiai Parkban a Bird’s Nest stadion mögött 10 lakóház valós méretű prototípusát mutatták be.

A YANG Design zöld koncepcióháza számos olyan csúcstechnológiai rendszerrel él, amely a háztartás tartalék energiáit használja ahhoz, hogy vizet, fényt és megfelelő hőmérsékletet biztosítson növények termesztésére az egész házban. Tehát lényegében egy élhető üvegházat terveztek – írja az Inhabitat.com.

“A 150 négyezetméteres Green Concept House a modern technológiák egyik legszebb példája, amely bio élelmiszer előállítására is alkalmas, miközben 100%-ban önfenntartó” – írta a House Vision zsürije a terv az értékelésében.

A lakás “kerti sarkaiban” szinte bármilyen növény termeszthető, akár gyümölcsfákat is nevelhetnek. Az elgondolás szerint a lakóknak lehetőségük lenne arra, hogy a telefonjukon lévő alkalmazáson keresztül megfigyeljék házi kertjüket – a gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket.

 

Az alkalmazás például riasztja a tulajdonost, amikor az egyik növény speciális ellátást igényel, például nem megfelelő a hőmérséklet a számára. Egy másik értesítés figyelmeztet, ha egy adott gyümölcs vagy zöldség megérett, készen áll a szüretre. A teljes körű rendszer használata a a hulladékmentes életmódot is elősegíti, bár arra nem tér ki az értékelés, hogy miképpen.

Vélemény, hozzászólás?