A ragadozó madarak szervezetében is találtak mikroműanyagot

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak – többek közt sólymok, baglyok és rétisasok – szervezetében amerikai tudósok. A szemcsék 86 százaléka mikroszál volt, mely nagyrészt mosógépekből leengedett víz révén kerül a környezetbe.

 

A Közép-floridai Egyetem (UCF) tudósainak új tanulmánya igazolta a mikroműanyag (5 milliméternél kisebb szemcsék ) jelenlétét és mennyiségét is a ragadozó madarak szervezetében – közli  az Environmental Pollution című tudományos folyóirat. A ragadozó madarak emésztő rendszerében felhalmozódó műanyagdarabok mérgezéshez, éhezéshez és kimúláshoz vezethetnek.
 

„Ha a csúcsragadozók populációja vagy egészségi állapota változik, az befolyásolja a táplálékláncban alattuk álló állatok, organizmusok és élőhelyek körülményeit” – mondta Julia Carlin, a tanulmány vezető szerzője, az UCF biológia szakos végzős hallgatója.

Először az 1960-as években észlelték, hogy műanyagszemcsék kerültek az állatok emésztő rendszerébe, de csak a 2010-es években került a figyelem középpontjába a probléma. Korábbi tanulmányok halak, tengeri madarak és planktonevő gerinctelenek bélrendszerében találtak mikroműanyagokat, újabban pedig több jelentés szólt cetekről, amelyek több kilogramm műanyagtárgy felfalásába pusztultak bele.

A ragadozó madarakat eddig nem vizsgálták tüzetesebben, részben védett státuszuk miatt. Carlin és kollégája a floridai Maitland ragadozómadár-központjával együttműködve jutott adatokhoz. A központban sebesült ragadozó madarakat gyógyítanak.

A központban 63 madár gyomortartalmát vizsgálták meg, amelyek vagy holtan érkeztek az intézménybe, vagy befogadásuk után egy napon belül elpusztultak. Az állatok Florida középső részén éltek.

A vizsgált ragadozók mindegyikében találtak mikroszemcséket, a 63 állatban összesen majdnem 1200 műanyagdarabkát. A leggyakoribb típus, a szemcsék 86 százaléka mikroszál volt, mely nagyrészt mosógépekből leengedett víz révén kerül a környezetbe.

 

Nyitókép: Daniel Vasquez/Unsplash

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?