Búcsúzhatunk a műanyag flakonoktól, készül a növényi cukor alapú palack

Növényi cukrok felhasználásával készít bioműanyag palackokat egy holland cég. Ezek a hordozók rövid idő alatt lebomlanak, szemben a hagyományos plasztik palackokkal, és az ismertebb bio műanyagoknál is fennarthatóbbak.

Hamarosan áttérhetnek az üdítőgyárak a növényi alapú palackokra a holland Avantium biokémiai projektjének köszönhetően. A céget olyan nagyvállalatok támogatják, mint a Coca-Cola vagy a Danon. Az Avantium által készített palackokat nem kőolajszármazékokból, hanem fenntartható módon termesztett növényekből, növényi cukrokból állítják elő – írja a Guardian.

Az Avantium terveit a Carlsberg is támogatja, a dán sörgyártó papírpalackban forgalmazná sörét, és a palack belső, vékony műanyagfelülete készülhet a növényi műanyagból. A Coca-Cola és a Danone támogatása időszerű, a két nagyvállalatot ugyanis rengeteg támadás érte a műanyagszennyezés miatt

Műanyag hegy egy újrahasznosító üzemben Thaiföldön Fotó: The Guardian

Az Avantium a nyáron újabb vállalatokkal köt partneri megállapodást, és a tervek szerint év végéig elindul a hollandiai beruházás. A cég vezetője, Tom van Aken azt mondta a lapnak, hogy a növényi műanyag nemcsak azért fenntarthatóbb, mert nem kőolajból készül és mert újrahasznosítható, hanem mert rövid a lebomlási ideje: komposztálóban egy év alatt, a szabadban ennél néhány évvel hosszabb idő alatt bomlik le.

Eleinte évi 5000 tonna bio műanyag előállítását tervezik a kukorica, búza, cukorrépa cukrainak felhasználásával, de az Avantium a kereslet növekedésére számít majd. A növényi műanyagból készült palackok 2023-ban kerülhetnek a boltok polcaira.

Nyitókép: Simon Petrol / Unsplash

Vélemény, hozzászólás?