Idén már 12 sast mérgeztek meg országszerte

 

Bár még az év felénél sem járunk, idén már tizenkét sas lett mérgezés áldozata. Ezen felül az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínről kerültek elő elhullott ragadozó madarak, emlősök, melyeket a tünetek szerint szintén megmérgeztek. Az elkövetők a méregezéssel általában a rókákat és varjúféléket akarják kiirtani az apróvadak vagy háziállatok védelméért. 2006-ban ezen a módon egy teljes sas családot irtottak ki ismeretlenek.  

 

Nagyon sok az országszerte elhelyezett mérgezett csalétek, emiatt idén április közepéig 77 madár és emlős hullott el – jelzi közleményében a Magyar Madártani Egyesület (MME).

Közöttük kilenc rétisas és három parlagi sas volt, amely utóbbi fokozottan védettek, természetvédelmi értékük példányonként 1 millió forint. A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint kilenc mérgezett csalétket az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége találta meg. 

„Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat” – írja az Egyesület.

A begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálata folyamatban van, a szakemberek megtették a feljelentéseket is, és számos esetben már rendőrségi nyomozás indult. Több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek az elkövetők ellen: ilyen a természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés. Akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Fotók: Magyar Madártani Egyesület (korábbi felvétel)

Az elkövetők a méregezéssel általában a rókákat és varjúféléket akarják kiirtani az apróvadak vagy háziállatok védelméért. Noha a rókák és varjúfélék gyérítése tiltott, és kizárólag vadgazdálkodók végzhetik, ők is szelektív módszerekkel.

2006-ban ezen a módon egy teljes sas családot irtottak ki ismeretlenek.  

2013 óta működik az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE projekt keretein belül. Ez idő óta folyamatosan dolgoznak az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Szám szerint hét év alatt 371 bűncselekményt, valamint 113 bűncselekménygyanús esetet regisztráltak, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret.

Nyitókép: Orbán Zoltán  /MME

About The Author

Vélemény, hozzászólás?