Így segítenek a gólyafiókákon a szakemberek, ha a szülő madár megsérül

A madármentők évente több száz fiókát mentenek meg országszerte. Ha a szülő madár elpusztul, megsérül, akkor a szakemberekre hárul a kicsinyek gondozása, olykor még a tojások keltetése is. A napokban egy jászfényszarui gólyafészekből mentettek ki 3 tojást és két fiókát.

Bejelentés érkezett a Mátyi Madármentőkhöz május 22-én, hogy a jászfényszarui gólya fészekben egy napja nem látták az egyik gólyát. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre rövid idő alatt kiderítette, hogy a felnőtt madár megsérült. A madárnak hollóorrcsont törése lett, így röpképtelenné vált. A szakemberek a kimentés mellett döntöttek.

„A mai napon Tibor 3 tojást és két éhes fiókát mentett ki a fészekből. A sasközpontban vettük át a tojásokat és a két kis fiókát. Jelenleg nálunk vannak. A két kis gólya szépen evett hatalmas étvágyuk van, a tojások keltetőben vannak.”

 

2 fiókát és 3 tojást mentettek ki a szakemberek

Másnap a madármentők közölték, a jászfényszarui fiókák jól vannak, volt egy kis elhűlés, de a szállítás folyamán és a mentőállomáson sikerült őket visszamelegíteni.

„Többen is érdeklődtek a kis gólyákról és a tojásokról. A Sasközponttal egyeztetve felvállaltuk a tojások felügyelt keltetését. Évente 8-10 tojást keltetünk sikeresen a mentőállomáson”.

Mivel a tojó a sérülési miatt jelenleg a sasközpontban van, így a kis fiókák vissza fognak kerülni a tojó madárhoz, az anyjukhoz, így újra együtt lehet a tojó és a fiókái. Teljesen vad tartásban emberi tényezőktől elzárva tudja majd nevelni a fiókáit.

Vélemény, hozzászólás?