Ritkaságokat őriz a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje

Több mint másfél hónap után ma újra kinyit a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje. A Füvészkertet 1922-ben alapították, miutén a kolozsvári egyetem Szegedre költözött, és a város 20 katasztrális hold szántóföldet ajándékozott az egyetemnek füvészkert létesítéséhez.

A kert fennállásának első tíz évében alakították ki a nagy tó medrét, de a kert a látogatók számára csak a tó és környékének betelepítése után, 1932-ben nyílt meg.

A sziklakert talán ilyenkor a legszebb, üdék a japán juharok, és az indiai lótuszok első levelei is megjelentek az arborétum tavának vízén.

A sziklakert május elején Fotók: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

 

A Füvészkert legfőbb látványosságának az indiai lótuszt tarják, de tavirózsát, vízijácintot, rucaörömöt, vízisalátát, füzéres süllőhínárt, bodros békaszőlőt is telepítettek a tóba, a tópartra pedig mocsárciprusokat. A lótuszos tó bevonásával 2014-ben alakították ki a japánkertet, és ekkor nyílt meg a tó szigete is a látogatók számára.

Indiai lótusz

 

A japánkert két részből, egy lankás, a természetes folyóvölgyeket utánzó vízfolyásokkal tagolt sétálókertből és egy hegyvidéki kertből áll. A síkvidéki rész jellemzője a japán stílusú faföldhidakkal összekötött sétaösvényekkel bejárható kert, a japánkertekre jellemző növényekkel: nőszirmokkal, bambuszokkal, cseresznyefákkal és ázsiai eredetű növényfajokkal. A lótuszos tó szigete a hegyvidéki kertrész, lilaakác pihenővel, tzukubai csobogóval, rhododendronok, azáleák és japán juharok ligetével.

Rózsagyűjtemény már az 1930-as években volt a kert központi részén. Itt azokból a rózsafajtákból mutatnak be 125-öt, amelyek sok évszázados nemesítési munka eredményei.

Rózsakert 125 fajjal

Bár az elmúlt hetekben nem fogadtak látogatókat, a növénygyűjteményt nem lehet gondozás nélkül hagyni, a szakemberek folyamatosan dolgoztak, így a gyógynövény és fűszerkertet is felújították.

A látogatóknak figyelembe kell venniük a járványügyi előírásokat, az egy háztartásban élőket leszámítva kötelező a másfél méteres védőtávolság betartása. Egyelőre nem látogathatók a füvészkert üvegházai, a lepkekert, és szünetelnek a foglalkozások, az oktatási programok, valamint a kültéri rendezvények is.

1922-ben alapították a szegedi Füvészkertet

About The Author

Vélemény, hozzászólás?