A gyepek titkai: biológiai sokféleség fotókon

Bár a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon. A hazai gyepes élőhelyek bemutatására írt ki most fotópályázatot a Herman Ottó Intézet.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei fotópályázatot hirdetnek, amelynek célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatása, népszerűsítése.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. Ezek a füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a pannon gyepek összefoglaló nevet – jelzi az Intézet közleményében.

Vannak olyan tipikus növényfajok a mérsékelt övi füves élőhelyeken, amelyek kifejezetten a gyepekre jellemző körülményekhez alkalmazkodtak, más élőhelyeken nem találják meg az életfeltételeiket: ilyen faj Magyarországon például a réti kardvirág, az árvalányhaj-fajok, a tátorján vagy a bókoló zsálya.

Azt is kihangsúlyozzák, hogy bár a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

A fotópályázat Magyarország első természetvédelmi LIFE integrált projektje, a Grassland-HU keretében valósul meg, amely  a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítására és hosszú távú megőrzésére koncentrál.

A pályázatra amatőr és profi fotósok munkáit egyaránt várják. Egy pályázó legfeljebb 5, saját maga által készített digitális fényképpel nevezhet, amelyeknek teljes felhasználási jogával rendelkezik.
Az ingyenes pályázatra jelentkezni és a fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehet: www.grasslandlifeip.hu/fotopalyazat

Jelentkezési határidő: 2020. július 31. éjfél. Az 1-3. helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról az augusztusban a Facebook-on indított szavazás dönt majd. Az ünnepélyes eredményhirdetés szeptember elején lesz. Ezt követően a zsűri által legjobbnak tartott 30 alkotásból vándorkiállítást indít, amelynek állomásai a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyei, látogatóközpontjai lesznek.

Bővebb információ: grasslandfoto@hoi.hu

Nyitókép: Hortobágyi Nemzeti Park

Kép forrása: life2004.hnp.hu/

Vélemény, hozzászólás?