Tanösvények a Mecsekben – a gyermeki pszichének is jót tesz az erdő

Az erdei élővilágot és az erdő sajátosságait bemutató új tanösvényt adott át a Mecsekerdő Zrt.  a baranyai Hetvehelyen. A 2,4 kilométeres tanösvény a Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet.

Számos kutatás igazolja, hogy a természettel való közvetlen kapcsolat, a lassú tempó, kifejezetten jó hatással van a fejlődésben lévő gyerek pszichéjére. A természetben a gyermek jobban megéli a szabadságot. Kiléphet egy olyan térbe, ahol úgy érzi, nincsenek korlátok. Érzékeli a tér tágasságát, a távolságot, a magasságot.  

Magyarországon az erdőgazdálkodások honosították meg az erdei iskola mozgalmat, évente mintegy 100 ezer gyereket fogadnak, az erdei vándortábor programokat pedig 4-6 ezren vesznek igénybe.

 

Nyugat-Mecsekben, Hetvehely közelében. MTI/Sóki Tamás

A most átadott ’Kincset rejtő erdő’ tanösvényt 1,4 millió forintból alakították ki, 2,4 kilométeres. Hetvehelyről Sás-völgybe vezető útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdő házáig vezet.

Három információs és öt interaktív táblája játékosan mutatja be a fafajtákat, a felhasználásukat, a vadak és az apró pataklakó állatok jellemzőit, megismertet gombákkal, gyógynövényekkel, forrásokkal, valamint régi erdei mesterségekkel is, például a gyantászással (gyantagyűjtéssel) és a toplászattal, amelynek során taplógombából készítenek használati tárgyakat.
 

Ripszám István, a Mecsekerdő vezérigazgatója a tanösvény átadóján arról beszélt, egészen más élőben megtapasztalni az erdőt, mint tankönyvekből, és a szakemberek is egészen másfajta tudást tudnak átadni a természettel kapcsolatban. A szakemberek „terepi szöszmötölésnek” nevezik azt a módszertant, amikor az erdő tankönyvvé válik a gyerekek számára. Azt is hozzá tette, hogy a társaság elindítja a koronavírus-járvány miatt halasztott tematikus túráit. 

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?