Hibrid orchideák: a megporzó rovarok ajándéka

Az orchideák esetében jóval több a hibridek, azaz keverékfajok száma, mint amennyi eddig ismertté vált. Itthon a Villányi-hegységben a bíboros és a majomkosbor hibridjét figyelték meg nagyszámban. Néhány éve fontos felfedezés volt  a Mecsekből előkerült fehér színváltozatú majomkosbor.

Hibrid orchideákkal, keverékfajokkal itthon elsősorban azokon az élőhelyeken találkozhatunk, ahol olyan fajok fordulnak elő – lehetőleg nagyobb egyedszámban –, amelyek valamennyire átfedő időszakban virágoznak. Nem szükséges egymás közvetlen közelében nyílniuk, elég, ha a megporzó rovarok repülési távolságán belül találhatóak.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén a leggyakrabban megfigyelhető keverékfaj a bíboros és a majomkosbor hibridje (Orchis purpurea x simia), amely viszonylag sűrűbben a Villányi-hegységben, ritkábban pedig a Mecsekben kerülhet a figyelmes kiránduló szeme elé. Beazonosítása nem könnyű, de mint a legtöbb hibridnél, alaktanilag ez is a két szülő közötti köztes helyzetet foglalja el – közli a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Forrás: ddnp.hu / Nagy Gábor

A hibridizáció mellett a színváltozatok is nehezebbé tehetik a kosborfélék felismerését. A nektárt nem termelő virágú orchideák valószínűleg így próbálják megtéveszteni a rovarokat azáltal, hogy a megporzók által már megtanult eredeti színüktől különböző színváltozatban pompáznak. Ezek lehetnek halványabbak (apochrom), vagy éppen élénkebbek (hyperchrom). 

Jelentős példányszámú agár sisakoskosbor állományokban például szinte mindig lehet találni fehér vagy rózsaszínes virágzatú példányokat is. A színváltozatok sajátos formája az, amikor az egész hajtás sárgás-fehéres, zöld színanyag nélküli. Az ilyen példányok nem is fotoszintetizálnak, hanem teljesen a mikorrhiza („gombagyökér”: növény gyökérzete és gombák között kialakult, kölcsönösen előnyös kapcsolat) típusú tápanyagfelvételre álltak át. Ezt a jelenséget hazánkban eddig csak nőszőfű és madársisak fajokon sikerült megfigyelni.

Még a színeltéréseknél is ritkábbak az orchideavirágok szerkezeti rendellenességei, amelyek többek között a virágalkotó részek hiányában, számának megváltozásában, összenövésében, a megszokottól eltérő elágazásában nyilvánulhatnak meg. Ezért is volt nagy jelentőségű felfedezés pár évvel ezelőtt a Mecsekből előkerült fehér színváltozatú, ráadásul degenerált mézajkakkal rendelkező majomkosbor.

 

Nyitókép: Unsplash

Vélemény, hozzászólás?