Szakértőnk, Dr. Hoffmann Orsolya, a Városi farm blog szerzője legújabb cikkében azoknak ad tanácsot, akik szeretik a levendulát, termesztik is, ugyanakkor igyekeznek pillangó és méhbarát kertet fenntartani. Az is kiderül a cikkből, mikor érdemes a levendulát szüretelni ahhoz, hogy a legmagasabb illóolaj-tartalmat kapjuk.
Szerző: Dr. Hoffmann Orsolya
Az utóbbi években hihetetlen népszerűségre tettek szert a szedd magad levendula szüretek és a kisebb-nagyobb levendula ültetvények a saját kertekben. A levendula gyorsan növekszik, szinte semi sem károsítja, egyaránt bírja a nyári száraz forróságot és a téli hideget.
A levendulák a kertben úgy mutatnak a legjobban szerintem, ha sorokba ültetjük a növényeket. Így szabályos mértani formát öltve sorakoznak majd az ezüst-lila gömbök végig, ameddig csak ellátunk. Aztán, ha kisüt a nap és kipattannak a virágok, hirtelen megtelik élettel, ellepik a méhek, a lepkék és még rengeteg másfajta rovar az ültetvényünket. Szinte vérzik a szívem, amikor be kell gyűjteni a virágokat, pedig a nagy nyári melegben ez viszonylag gyorsan bekövetkezik.
A levendula virágát akkor kell ugyanis szedni, amikor a virágszárakon a kis lila gömböcskék éppen hogy elkezdenek kipattanni, esetleg néhány már virágzásban van, de nem nyílott még ki teljesen. Ekkor a legnagyobb ugyanis a virágok illó olaj tartalma. Ha túl későn gyűjtjük be, akkor ez nemcsak, hogy csökken, de a szárításnál (sőt már a szedésnél) a virágok könnyedén leperegnek a növény száráról. Fontos még tudni azt is, hogy a levendulát mint az aromanövényeket általában napsütésben kell begyűjteni.
De mi legyen a méhekkel és a lepkékkel?
Én a saját kertemben kifejlesztettem egy “jut is marad is” levendulaszedő módszert. Nem vágom le az összes virágszárat egyszerre, hanem próbálok egy kicsit ‘trükközni’, hogy megmaradjon a lehető leghosszabb ideig a csodás látvány és a méhek, pillangók zsongása is. Így a virágoknak csak egy részét vágom le, például azokat, amik lehajlanak a széleken, vagy túlságosan egymásra dőlve, nem hagyják kellőképpen szellőzni a növényt.
Később, amikor minden elvirágzott, levágom a megmaradt virágszárakat is, és egyúttal finoman visszavágom, újra gömb formára igazítom a növényt. Ezt fontos minden évben elvégezni, ha nem akarjuk, hogy túlságosan megnyúljon a levendulánk és elveszítse a szép, zárt formáját.
Élvezzük ki tehát, ameddig csak lehet a levendula virágzást, de gondoljunk közben a pillangókra meg a méhekre is!
A szerző a Városi Farm blog és a Pillangókert oktató oldal írója-szerkesztője
Nyitókép: Unsplash
You may also like
-
Virágos sávok kialakításával segíthetjük a biodiverzitást akár a kertünkben is
-
Egy magyar kutató rájött, hogyan védhető meg a vitamindús kápia paprika a melegtől
-
Annyi sok haszna van a közösségi kerteknek, hogy éppen most is kialakítanak egyet
-
Tájfajta paradicsomok Magyarország kiválóságai között
-
Segít megtervezni a biokerted egy új magyar applikáció