Közösségi méhlegelőket alakítanak ki országszerte, az első állomás Óbuda

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont szakmai támogatásával induló programsorozaton méhlegelőket alakítanak ki az ország különböző településein a lakosság bevonásával. Először ma és holnap Óbudán, a Virágnyereg út rézsűjén.

A kutatások szerint a nagyvárosokból gyűjtött méz nem szennyezettebb a vidéken termeltnél, hiszen nem tartalmaz mezőgazdasági rovarirtó szereket. Ezért  kiváló méhlegelők alakíthatóak ki akár a családi házak kertjében, akár a parkokban. A méhlegelőkre pedig egyre inkább szükség van, miután a rovarbeporzás globálisan veszélybe került, a vadon élő beporzó rovarok sokfélesége és egyedszáma intenzíven csökken.

Az ideális méhlegelő haszna felbecsülhetetlen: egyszerre nyújt időszakosan nagy nektár- és virágpor forrást, valamint a virágok folyamatosan elérhető sokféleségét, ezáltal biztosítja nemcsak a mézhozamot, de a méhek saját tápanyag-szükségleteit a vegetációs időszakban. 

A most induló programsorozat első állomásán a résztvevő családok bevonásával újra művelhetővé teszik az óbudai Virágnyereg út rézsűjén a talajt és vadvirágos rétet telepítenek az Ébredj civil csoport munkatársai. „Nem magányos fákat ültetünk, hanem életközösségeket hozunk létre. Olyat ahol például a beporzó állatoknak is van élettere. Virágzó fákat és cserjéket ültetünk, vadvirágos aljnövényzetet hozunk létre országosan” – jelzi a szervezet, mely „Élet-szigeteknek” nevezte el a  területeket.   

Ha közösségi méhlegelő nem is, de közösségi méhészkedés már volt Budapesten:  2013-ban a Hősök terén két hónapon keresztül három kaptárt állítottak fel a Műcsarnok hátsó teraszán. A méhek akkor jól érezték magukat a Városliget szomszédságában, Budapest első urbánus méhészete másfél hónap alatt mintegy 65 kilogramm közösségi mézet termeltek.

Most az óbudai programon a gyerekek kézműves foglalkozások keretében méhecske hoteleket készítenek, hogy így is közelebb kerüljenek a környezettudatos gondolkodáshoz – közölte a szervezet. A további célok között szerepel, hogy a legelők mellett a jövőben a Miyawaki erdők mintájára, de a hazai tájhonos növényfajokból összeállított és az adott terület adottságaihoz igazított mini erdőket alakítsanak ki, melyek a biológiai sokszínűségüket tekintve gazdagabbak más erdőknél.

A kezdeményezés dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársának szakmai pártfogásával indult. A kutató a rendezvényen a megépülő méhlegelőről és annak környezetünkben betöltött szerepéről, a beporzók fontosságáról beszél majd. A program támogatója Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Helyszín: III.kerület, Óbuda-Békásmegyer, Virágnyereg út rézsűje (Bécsi útról kell balra felkanyarodni), Időpont: június 27-28, szombat és vasárnap, 10-16 óra között

Nyitókép: Annie Spratt / Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?