Lassan több maszk van a tengerekben, mint medúza

A természetvédelmi szakemberek először áprilisban-májusban figyelmeztettek a Covid-hulladékok jelenlétére és veszélyeire az ökoszisztémákban (gondolva főleg a tengrekre és óceánokra), de a szennyeződés mértéke csak növekszik. Mivel alapvetően műanyagokról van szó, ugyanúgy jelen lesznek a környezetben akár 300-400 évig, mint az egyszer használatos flakonok, poharak, zacskók.  

Tavasszal jelezték a szakemberek világszerte a kormányoknak, hogy a koronavírus-járvány növelheti a tengerek és óceánok szennyezettségét, miután megtalálták az első eldobható maszkokat, vinil-nitril-latex egyszer használatos kesztyűket a tengerekben.

Joffrey Peltier, a francia Opération Mer Propre (Tiszta tenger művelet) civil szervezet vezetője „Covid-hulladéknak” nevezi a szemetet, ami például a Földközi-tenger vízfelszínén vagy a felszín alatt felhalmozódott és gyülemlik folyamatosan: kesztyűket, maszkokat, kézi fertőtlenítőszerek flakonjait gyűjtik be rendszeresen, a ’szokásos’ eldobható poharak és alumínium dobozok mellett.

Peltier májusban kiadta a riadót, miután csapatával a franciaországi Antibes közelében igyekezett megtisztítani a francia Riviéra tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. Akkor Laurent Lombard, a szervezet alapítója több víz alatti felvételt is közzétett a Facebookon arról, hogyan jelenik meg a ‘járvány’ a vizek alatt. 

„A szennyezés akkor áll elő, ha semmit nem teszünk ellene” – mondta most a The Guardiannek Peltier. „Hamarosan a Földközi-tengerben több maszkot fogunk észlelni, mint medúzát” – írta videó üzenete kommentjében, miközben algákba szorult maszkokat és szennyezett kesztyűket mutatott meg Antibes közelében.

 

A csoport azt reméli, hogy a képek láttán az emberek nem eldobják, hanem begyűjtik a használt maszkokat, és javasolja, hogy kesztyűk helyett inkább mossanak gyakrabban kezet. „Nem a műanyag fog megvédeni bennünket a Covid-tól. Ezt üzenem”– mondta Peltier.

A világjárványt megelőző években már egyértelmű volt az óceánok és a tengerek életét fenyegető  műanyagszennyezés gyors terjedése. Az ENSZ 2018-as jelentése szerint évente 13 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Csak a mediterrán térségekben évente 570 000 tonna műanyag jelenik meg –  percenként 33 800 darabot dobnak a tengerekbe.

A Covid-hulladék kialakulásának első jelei az év elején kezdődtek: a lakatlan Soko-szigeteken a tengeri hulladékban már egy tucatnyi eldobható maszkot fedeztek fel. „Egy körülbelül 100 méter hosszú strandon körülbelül 70 darabot találtunk” – mondta Gary Stokes az OceansAsia-tól. Egy héttel később további 30 darab maszkot mosott ki a víz. „És ez egy lakatlan sziget, a semmi közepén.”

Kíváncsi volt, milyen messzire jutnak a maszkok, és elkezdte ellenőrizni a környező strandokat. „Mindenhol megtaláljuk őket” – mondta. „Amióta a társadalom viseli a védőfelszereléseket, a következmények a tengerpartokon láthatók.”

„Ez csak egy újabb tengeri szemét” – jelezte. A maszkokat műanyag zacskókhoz vagy szívószálakhoz hasonlította, amelyek gyakran a városok távoli partvidékein is megjelennek. „Nem jobb, nem rosszabb, csak egy másik elem, amelyet örökségként hagyunk a következő generációknak.” 

Nyitókép: The Guardian

About The Author

Vélemény, hozzászólás?