Új, teljesen vegyszermentes növényvédelmi eljárást dolgoztak ki magyar szakemberek

Vegyszermentes zöldségtermesztési megoldást dolgozott ki a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft. A technológia organikus alapú, semmilyen vegyszert nem tartalmaz és ami még igazán fontos, hogy nagyüzemekben is használható.

 

A kutatási-fejlesztési projekt eredményeként az elmúlt két évben olyan magkezelési technológiát dolgoztak ki a Zöldségmag Kft. szakemberei, amely vegyszermentes, bio minősítésű ható- és vivőanyagával, valamint a tökéletes fedettség biztosításával forradalmasíthatja a vetőmagkezelést – mondta Krajcsovics László, ügyezető.

A készítmény organikus alapú, semmilyen vegyszert nem tartalmaz és a kezelés közben, illetve végeztével nem kell utószárítani a vetőmagokat. Hangsúlyozta, hogy ezen a területen is egyre nagyobb az igény az alternatív megoldások iránt, és a termesztők is egyre inkább az ökológiai-környezetbarát szemléletmód felé fordulnak.

A módszer nagyüzemekben is használható technológia, amely nemcsak zöldségvetőmagok, hanem hatalmas vetésterülettel rendelkező szántóföldi növényfajok, egyebek mellett búza, kukorica, repce, napraforgó kezelésére is alkalmasak, és hatékonyan, de környezetkímélő módon védi meg és segíti csíra- és palánta korban a növényeket. 

A fejlesztés másik eredménye a multirezisztens zöldségfajták nemesítése volt folytonnövő paradicsom, fejes káposzta és főzőtök fajtáknál, amely az új magkezelő eljárás összekapcsolásával vegyszermentes élelmiszer előállítási megoldásokat kínál a termelők részére.

A teljes egészében magyar középvállalkozás, a Zöldségmag Kft. 2003-ban alakult, 22 munkavállalója van, akik közül 7 kertész-, illetve agrármérnök dolgozik kutatás-fejlesztési munkakörben. Öt kecskeméti fióktelepén részint kutatómunka, részint kisparcellás, tenyészkertes kísérletek zajlanak szabadföldön és fóliasátorban egyaránt. A vállalkozás egy korábbi projektje keretében négy új, klímatoleráns, hungarikum zöldségfajta és hibrid nemesítését végezték el.

Évek óta végez fajtakísérleti és termékfejlesztési tevékenységet, jelenleg nyolc fajban tizenhárom bejelentett – nemzeti fajtalistán és az európai uniós fajtalistán egyaránt szereplő – fajtával rendelkezik. A magyarországi mellett egyre szélesebb körben folytatnak termeltetést távoli országokban is.    

A csaknem 535 millió forintos beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert, mintegy 294 millió forint támogatásból, 147 millió forint hitelből és több mint 93 millió forint önerőből finanszírozták – közölte az MTI.

Nyitókép: Unsplash

About The Author

Vélemény, hozzászólás?